Companii

Holzwerk mai investeste 3 mil. euro in prelucrarea lemnului

08.05.2006, 00:00 95

Compania austriaca Holzwerk Karl Soukup va derula anul acesta o investitie de 3 milioane de euro pentru achizitionarea unei noi linii tehnologice pentru procesarea furnirului.

Compania a deschis anul trecut o fabrica de prelucrarea busteanului prin furniruire in localitatea Tomnatic, judetul Timis, unde, in mai putin de cinci luni, a investit trei milioane de euro.

"Pana acum am lucrat in regim lohn. Devenind producatori, e normal sa ne prognozam altfel profitul. Cu desfacerea nu avem probleme, pentru ca standardele la care lucram sunt cele cerute de piata Uniunii Europene. De altfel, 95% din produsul finit merge la export, pentru ca, din pacate, producatorii de mobila din tara noastra prefera sa lucreze cu prefabricate infoliate", a declarat pentru ZF Transilvania Adina Mutu, directorul general al Holzwerk Karl Soukup.

Compania a intrat pe piata romaneasca in 1991 si de atunci a lucrat numai in sistem lohn.

Anul trecut, firma a inregistrat o cifra de afaceri de 8,3 milioane de lei (2,3 milioane de euro), iar managerul fabricii estimeaza ca anul acesta cifra de afaceri va creste de cel putin patru ori.

Fabrica de la Tomnatic are o capacitate de productie de 650 de metri cubi de furnire - debitati intr-o singura ora. Lunar, rezulta un produs finit de de aproximativ 635.000 de metri patrati de furnire. Holzwerk Karl Soukup exporta furnire de fag, cires, paltin, nuc, stejar, gorun, frasin, carpen, castan, sorg, plop, mar, pin etc.

Investitia austriaca din Tomnatic asigura 85 de locuri de munca, marea majoritate a angajatilor fiind localnici, cu o medie salariala ce trece de 325 de euro, suma destul de ridicata pentru o comuna aflata la peste 60 de kilometri de Timisoara.

"Suntem foarte multumiti de angajatii din Tomnatic, dar, din pacate, nu avem sprijinul primarului si al viceprimarului. Desi exista sprijinul total al consilierilor locali, domnii in cauza refuza sa elibereze autorizatia pentru constructia unei noi hale, tinand nejustificat blocate lucrarile de patru luni", a declarat Adina Mutu. Oficialii locali nu au putut fi contactati pentru a comenta declaratiile managerului.

Compania din Austria, a fost infiintata in urma cu 70 de ani, fiind condusa azi de a treia generatie de proprietari prin Michael Walcher si avand acelasi profil - de prelucrare a busteanului in furnire. Compania mai detine unitati de productie in Slovacia si Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO