Companii

Immoeast are proprietati de vanzare

13.10.2008, 19:24 34

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai important cumparator de active imobiliare in Romania in ultimii ani, va incepe sa vanda in urmatoarea perioada si din activele de pe piata locala, unde compania detine proprietati evaluate la 3,4 miliarde de euro la sfarsitul lunii iulie.

Capitalizarea Immoeast pe bursa de la Viena a ajuns la aproximativ 800 de milioane de euro, in scadere cu 87% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand valoarea bursiera a companiei depasea sase miliarde de euro.
In acelasi timp, valoarea de piata a proprietatilor detinute de fond era evaluata la 10,9 miliarde de euro la sfarsitul lunii iunie, respectiv primul trimestru financiar al companiei.
"Dupa ani de expansiune dinamica, focusul grupului va fi reorientat spre consolidare si modificarea structurilor financiare. Mai mult, ne vom concentra pe masurile de asigurare a lichiditatii prin reducerea puternica a proiectelor de dezvoltare si prin vanzarea unor proprietati din portofoliu", a declarat Thomas Kleibl, noul purtator de cuvant al Consiliului de Administratie al Immoeast, care l-a inlocuit pe Karl Petrikovics la conducerea fondului.
Proprietati urmeaza a fi vandute si pe piata locala, au declarat surse din piata imobiliara, Romania fiind cea mai importanta piata pentru Immoeast, reprezentand 31,6% din valoarea intregului portofoliu.
Prin scaderea inregistrata pe bursa, Immoeast si-a redus posibilitatile de a se finanta de pe piata de capital. Datoriile firmei se ridicau la sfarsitul lunii iulie la 1,64 miliarde de euro, cu o durata medie de rambursare de 5,2 ani.
Printre bancile cu care Immoeast colabora pentru finantarea investitiilor se numara Erste Bank, Raiffeisen (RZB), Bank Austria Creditanstalt, Hypo Real Estate sau Investkredit.
Printre cele mai importante proprietati operationale detinute de Immoeast in Romania se numara parcurile de afaceri IRIDE, S-Park si Victoria Park, cladirile de birouri Bucharest Airport Tower si Bucharest Corporate Center din Capitala, centrele comerciale Polus Center din Cluj, Armonia Center din Arad si Euromall Pitesti si mai multe centre logistice.
In plus, compania detine si participatii intr-o serie de companii de dezvoltare imobiliara active si in Romania, precum Adama Holding, TriGranit sau Caterata si are sub contract de tip forward-purchase mai multe proprietati in dezvoltare, precum proiectul mixt World Trade Center din Constanta, centrul comercial Gold Plaza din Baia Mare sau Euromall Galati.
Companiile imobiliare sunt puternic afectate de criza financiara internationala, iar cele listate pe pietele de capital cu atat mai mult, tinand cont de trendul negativ al burselor din ultimele luni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO