Companii

În topul celor mai mari 15 proprietari de păduri, România are un singur latifundiar român

Autor: Roana Rotaru

07.02.2018, 00:07 4349

În topul celor mai mari 15 proprietari de păduri din România, după suprafaţa deţinută, sunt prezenţi cinci jucători privaţi, din care unu sigur este „moşier“ român, respectiv Sturdza Gheroghe Ioan Eric, care se trage dintr-o familie de domnitori, familia Sturdza.

„Statul român ar trebui să răscumpere suprafeţele, pentru că ar face bani din asta, plus că sunt mulţi proprietari mici care ar vinde dacă ar primi un preţ corect. Polonia a fost mai prudentă şi deţine peste 90% din fondul forestier al ţării. Are Romsilva bani să cumpere, dar îi risipeşte“, a spus Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Patronale a Forestierilor din România (ASFOR).

Cel mai mare proprietar privat din România este Iri Forest Assets, parte a grupului suedez IKEA, care deţine 38.788 hectare, potrivit datelor Ministerului Apelor şi Pădurilor. Grupul Ikea deţine însă mai multe companii în domeniul forestier în România, având inclusiv propriul ocol silvic, Ocolul Silvic Iri. 

Vezi pagina 9

„Achiziţia de păduri face parte dintr-o strategie mai amplă de investiţii în producţia sustenabilă de resurse pe care IKEA Group le consumă în mod direct, de exemplu energia, sau indirect, prin procesul de fabricaţie a produselor sale“, spun reprezentanţii grupului Ikea.

Fondul forestier al României are o suprafaţă de 6.558.957 hectare, din care top 15 proprietari acoperă 51%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO