Companii

Inca un proiect de locuinte in aer: Dezvoltatorul ansamblului rezidential Blue Tower a intrat in insolventa

26.10.2009, 23:18 141

Firma Copper Beech Capital, dezvoltatorul ansambluluirezidential Blue Tower format din 156 de locuinte in Colentina, aintrat in insolventa ca urmare a propriei solicitari, aprobata deTribunalul Municipiului Bucuresti in data de 12 octombrie.

Constructia proiectului a fost oprita in conditiile in careCopper Beech avea datorii de peste 17 milioane de euro (65 mil.lei) la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor de pe site-ulMinisterului de Finante.

Un alt proiect din Colentina unde de mai bine de doi anicumparatorii asteapta sa se mute in noile blocuri este ansamblulrezidential Planorama.

Proiectul trebuia finalizat inca din 2007, in timp ce termenulde livrare a apartamentelor din Blue Tower era toamna acestuian.

"Noi am intrerupt lucrarile de trei-patru luni, deoarece avem derecuperat mai mult de un milion de euro pe lucrarile executate lastructura si instalatii. Proiectul este finalizat in proportie de85%. Mai erau cam doua luni de lucru la finisaje. Este o situatiede neinteles pentru mine, dar probabil dezvoltatorul a subestimatbugetul necesar constructiei si graficul de timp, iar cand a cerutun nou imprumut de la banca nu s-au mai inteles", a declarat DanielRoman, directorul firmei Total Confort, constructorul proiectuluiBlue Tower. Pe langa banii pe care ii are de recuperat, Roman spuneca ar mai fi necesare fonduri de circa 4-5 milioane de euro pentrufinalizarea constructiei, dupa ce au fost investiti pana in prezentaproximativ 17 milioane de euro in acest proiect, din care 12milioane de euro au fost obtinuti printr-un credit de la AlphaBank.

Aproximativ 70% dintre cele 156 de apartamente erau dejacontractate, cea mai mare parte a acestora fiind preluate de catrefondul norvegian de investitii Romania Invest, respectiv 78 delocuinte. Acesti cumparatori au platit insa doar o parte din pretulapartamentelor, un avans de 25% in cele mai multe dintrecazuri.

Administratorul judiciar desemnat de Tribunal la solicitareaCopper Beech este cabinetul individual de insolventa Dumitru Vasilesi RVA Insolvency Specialists.

"De-abia s-a aprobat insolventa, dar am avut deja o primadiscutie cu firma care se ocupa de reorganizare. Se pare calucrurile vor fi destul de complicate", a mai spus directorul TotalConfort, firma cu afaceri de 37,5 milioane de euro in 2008 siaproape 400 de angajati.

Copper Beech este o firma controlata de omul de afaceri indianDinesh Dhamija, fost actionar al agentiei de turism Ebookers.com,care nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei. Companiadetine circa 600 de hectare de teren in Bucuresti si inimprejurimile orasului si intentiona sa construiasca circa 17.000de locuinte in urmatorii 6-8 ani.

Datorii mari

17 mil. euro - valoarea datoriilor Copper Beechla sfarsitul lui 2008

12 mil. euro - finantarea obtinuta de la AlphaBank pentru proiectul Blue Tower

85% - nivelul de finalizare al proiectului dinColentina

70% - din apartamente au fost vandute, unuldintre clienti fiind fondul norvegian de investitii RomaniaInvest

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO