Companii

Începe odiseea firmelor "de apartament". Proiectele pentru cei 10.000 de euro de la guvern se depun de marţi. Vezi aici pentru ce se dau bani

 Începe odiseea firmelor "de apartament". Proiectele pentru cei 10.000 de euro de la guvern se depun de marţi.  Vezi aici pentru ce se dau banifinantare

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

21.02.2011, 16:53 191

Întreprinzătorii în vârstă de până la 35 de ani pot depune demarţi planurile de afaceri în cadrul Programului de sprijinire adebutanţilor în afaceri, prin care pot beneficiade finanţare de până la 10.000 de euro şi pentrucare este alocat în acest an un buget de 21 milioane de lei.

Planul de afaceri trebuie să cuprindăinvestiţii în active corporale şi/sau necorporale, pe o perioadădeterminată, în scopul realizării unor obiective clare, concrete şireale, se arată în Ghidul Solicitantului aferent Programului pentrustimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor decătre tinerii întreprinzători.

De ce avem nevoie de "firme deapartament"

Anterior, tinerii întreprinzători şi-au înregistratmicroîntreprinderile la oficiile registrului comerţului, operaţiunecare a început pe 11 februarie. Înscrierea în program este continuăşi se face on line pe site-ul Agenţiei Naţionale de Implementarea aProgramelor pentru IMM-uri (ANIPIMM).

Vor fi finanţate achiziţia de terenuri pentruconstrucţii şi/sau amenajări efectuate în cadrul proiectului,construirea sau achiziţia de spaţii destinate realizăriiactivităţii pentru care s-a solicitat finanţare, de mobilier,echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru,aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare, tehnică decalcul, de mijloace de transport, cu excepţia achiziţiei devehicule de transport rutier de mărfuri, solicitate deîntreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri înnumele terţilor.

Solicitantul trebuie să facă dovada deţinerii înproprietate a terenului pe care urmează să se realizezeconstrucţia sau a unui drept de uzufruct, contract de concesiuneori închiriere a terenului respectiv, valabil pe o perioadă deminimum 5 ani de la finalizarea investiţiei, iar activeleachiziţionate trebuie să fie noi.

Totodată, tinerii pot primi finanţărinerambursabile pentru brevete, licenţe, mărci comercialeşi alte drepturi şi active similare (francize, etichetareecologică, etc), autorizaţii, materii prime, mărfuri, pentruacoperirea costurilor de personal, de training şi formarepersonală, precum şi pentru servicii de contabilitate, consultanţăfiscală şi juridică, consultanţă IT şi PR.

Cheltuielile cu serviciile de consultanţă nupot depăşi 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

La începutul lunii februarie, Guvernul a aprobat prin ordonanţăde urgenţă programul de sprijinire a tinerilor întreprinzători princare tinerii în vârstă de până la 35 de ani vor primi finanţarenerambursabilă de maximum 10.000 de euro pentru înfiinţarea demicroîntreprinderi, dar în schimb trebuie să angajeze minimum douăpersoane şi să reinvestească anual 50% din profit.

Premierul Emil Boc a explicat, după aprobareaactului normativ, că tinerii nu vor primi ajutorul financiar "înformă cash, pentru a putea face ce vor cu banii", deoarecefondurile vor fi transferate în cont şi eliberate pe bază defactură.

Alte facilităţi acordate debutanţilor în afaceri sunt scutireade la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate deangajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel multpatru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.

Tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la platataxelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţionalal Registrului Comerţului şi, respectiv, de oficiileregistrului comerţului de pe lângă tribunale şi vor primiconsiliere şi sprijin de la oficiile teritoriale aleAIPPIMM.

De asemenea, aceştia vor primi garanţii de la FondulNaţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şiMijlocii pentru creditele contractate în vederearealizării planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, până la 80%din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 deeuro.

Calitatea de microîntreprindere aparţinândîntreprinzătorului debutant se pierde la data de 31 decembrie aanului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrăriifirmei şi dacă cifra de afaceri pe anul în curs amicroîntreprinderii a atins echivalentul în lei al sumei de 500.000euro.

În ceea ce priveşte obligaţiileîntreprinzătorilor, ordonanţa prevede şi menţinerea înactivitate a cel puţin doi salariaţi de la momentul obţineriifacilităţilor şi până la pierderea calităţii demicroîntreprindere.

Acordarea de facilităţi pentru tineriiîntreprinzători a fost discutată de Guvern încă din anul2009. De atunci, actul normativ prin care se dorea încurajareaînfiinţării de firme de către tinerii de până la 35 de ani asuferit modificări semnificative. Iniţial, printre facilităţilepropuse de Guvern era prevăzută scutirea de la plata impozitului peprofit pentru o anumită perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO