Companii

Indienii de la ArcelorMittal ies la shopping de energie. Cine va alimenta gigantul cu lumină de 54 mil. euro?

Indienii de la ArcelorMittal ies la shopping de energie. Cine va alimenta gigantul cu lumină de 54 mil. euro?

Autor: Roxana Petrescu

22.12.2010, 17:54 25

ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori deelectricitate din România, a pus azi pe bursa de energie OPCOM oofertă de cumpărare de curent electric valabilă în perioada07.01.2011 - 06.01.2012. Preţul maxim cu care ArcelorMittal estedipus să ia această cantitate de energie este de numai 130 de leipe MWh, ceea ce înseamnă o valoare totală a contractului de circa54,2 milioane de euro la o cantitate cerută de 1.752.000 MWh.

Ziua licitaţiei este 29 decembrie, ArcelorMittal având deja unobicei în a cumpăra energie fix în ultimele zile ale anului.

Astfel, la sfârşitul anului trecut, compania şi-a asiguratenergia necesară pentru anul curent pe data de 23 decembrie,vânzătorul fiind atunci Hidroelectrica, cel mai ieftin producătorde energie din România.

Ieşirea Hidroelectrica la o astfel de tranzacţie, făcută lamomentul respectiv la un preţ de 138 de lei pe MWh, a fost osurpriză în piaţă ţinând cont de faptul că din 2005 producătorul deenergie nu mai vânduse electricitate pe OPCOM.

Preţul oferit atunci de ArcelorMittal pentru energia necesarăunui an de funcţionare a fost foarte mic, ţinând cont de faptul căînainte de această tranzacţie Nuclearelectrica îşi vânduse energiacu 169,3 lei pe MWh, cu aproape 23% mai mult faţă de ceea ce aîncasat Hidroelectrica din această tranzacţie.

Explicaţia de la acea vreme din partea conducerii Hidroelectricaa fost aceea că firma terminase nişte contracte directe, ceea cei-a permis să iasă în piaţă cu anumite cantităţi de energie.

Preţul maxim pe care ArcelorMittal este acum dispus să-lplătească pentru energia necesară anului viitor, de 130 de lei peMWh, este din nou mult mai mic faţă de toate tranzacţiile derulatepe OPCOM în ultima vreme. De exemplu, Nuclearelectrica şi-a vândutenergia pe aceeaşi platformă cu 170 de lei pe MWh.

Reprezentanţii Hidroelectrica nu au putut fi contactaţi privinddetalii legate de o posibilă participare a companiei la oferta decumpărare de energie de pusă de indienii de la Galaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO