Companii

Industria hotelieră, un business de 3,5 mld. lei, este concentrată numai în zece judeţe. Cele mai sărace judeţe nu există pe harta hotelurilor

Industria hotelieră, un business de 3,5 mld. lei,  este...

Autor: Cristina Roşca

08.10.2015, 18:00 871

► Zece judeţe concentrează aproape 75% din tot businessul hotelier din România, evaluat la 3,5 mld. lei. ► Cele mai sărace judeţe din ţară, precum Botoşani, Vrancea sau Mehedinţi, sunt şi cele mai puţin dezvoltate turistic ► Bucureştiul deţine doar 13% din numărul de companii hoteliere, dar o treime din tot businessul de profil ► Ca număr de companii cu CAEN-ul „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“, Constanţa se află pe primul loc, depăşind Capitala, însă ca business cumulat este mult în urmă.

 

„Situaţia statistică este o reflectare a realităţii în cifre. Judeţele din România se împart în trei categorii, iar în prima categorie sunt incluse judeţele care vin din spate, de dinainte de ’89, cu o moştenire importantă în domeniu. Vorbim aici de judeţe precum Braşov, Prahova sau Constanţa. Există şi judeţe care s-au apucat rapid de construit o moştenire turistică după ’90 şi care au reuşit să se dezvolte, cum este cazul Clujului şi Sibiului. Nu în ultimul rând, sunt judeţe care nu au avut ce să dezvolte“, spune Sorin Ionescu, fondator şi director al companiei de con­sultanţă în domeniul hotelurilor Fivestar Hospitality.

În ultima categorie sunt incluse mai bine de jumătate din toate judeţele ţării, în contextul în care cifra de afaceri cumulată a companiilor hoteliere din judeţ nu ajunge nici la 10 milioane de euro. Totuşi, în cele mai sărace judeţe din România, precum Sălaj, Giurgiu, Vaslui sau Botoşani, nivelul businessului scade la mai puţin de jumătate. Cifra de afaceri se împarte între 10-20 de companii diferite, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO