Companii

Interviu: Horia Manda incearca sa atraga in actionariatul Patria Credit o banca din strainatate

Interviu: Horia Manda incearca sa atraga in actionariatul Patria Credit o banca din strainatate

Horia Manda, managing partner al Axxess Capital, companie care administreaza fondurile RAEF si BAF: Pe termen scurt, in Romania nu este posibil sa se repete situatia din Grecia. Daca insa vom continua sa ne imprumutam pentru a achita nota de plata a sectorului public, acest lucru se poate intampla. In acest moment nu cred insa sa avem baza unei astfel de analogii.

31.03.2010, 23:35 730

Horia Manda, unul dintre cei mai cunoscuti manageri de fonduride investitii de pe piata locala, spune ca pe termen mediu si lungnu a abandonat ideea de a obtine o licenta bancara pentruinstitutia de microfinantare Patria Credit (fosta Capa Finance) pecare fondurile de investitii Romanian-American Enterprise Fund(RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF) o controleaza, si ca acestproiect se va concretiza probabil intr-o structura diferita deactionariat.
"Este posibil ca in actionariatul Patria Credit sa atragem o bancadin afara, fie una sau mai multe institutii financiare. Acesteasunt cateva idei de actiune, neconcretizate inca. Cei maiimportanti investitori in BAF sunt institutii financiareinternationale, precum BERD (Banca Europeana pentru Reconstructiesi Dezvoltare - n.red.) sau DEG (institutie financiara germana -n.red.), cu care putem demara oricand o astfel de initiativa", aspus Horia Manda, managing partner al Axxess Capital, companie careadministreaza fondurile RAEF si BAF intr-un interviu acordatZiarului Financiar.
In primavara anului trecut, Manda a demarat procesul de obtinere aunei licente bancare pentru compania de microcreditare Capa Financepe care fondurile o aveau in portofoliu si la care au cumparatactiuni in decembrie 2007, iar apoi au marit capitalul intr-otranzactie de aproximativ 15 mil. euro.
BNR nu a acordat insa licenta bancara solicitata de companie.
"Conform procedurilor Bancii Nationale, dupa obtinerea aprobariipentru transformare, a urmat etapa a doua, a depunerii cereriipentru obtinerea autorizatiei de functionare. Etapa a doua alicentierii a fost o perioada de pregatire a companiei si ampreconizat ca vom obtine aceasta licenta la sfarsitul lunii martie- inceputul lunii aprilie. Din pacate, trebuie sa admit astazi ca,dupa un efort de mai bine de un an de zile, nu am reusit sa obtinemlicenta bancara, in pofida faptului ca am fost complet pregatitidin punct de vedere operational", a spus Manda.

Dificultati din cauza actionariatului format din fonduride investitii
El explica aceasta decizie a BNR prin natura actionariatuluicompaniei, doua fonduri de investitii care "prin definitie au operioada de existenta limitata".
"Chiar daca din punct de vedere legal perioada de viata poate fiprelungita pe baza hotararilor ulterioare ale investitorilor, BancaNationala ar fi avut nevoie ca o astfel de decizie sa existe lamomentul autorizarii, cerinta care nu s-a putut realiza si probabila condus la neacordarea licentei bancare", a spus Manda.
El adauga faptul ca in general, durata medie de viata a unui fondde investitii este stabilita initial pentru o perioada de timpdefinita care este de circa zece ani, cu posibile extensiiulterioare de inca doi ani. Cu toate acestea, mai spune Manda, inultimii 30 de ani s-a constatat ca pana la lichidarea acestorfonduri de investitii, durata medie de viata este de aproximativ 15ani si sunt multe situatii in care se decide prelungirea duratei deviata datorita unor factori conjuncturali precum cicluri economicesau sectoriale.
In situatia in care ar fi primit licenta, RAEF ar fi fost la atreia investitie intr-o banca, dupa ce a mai avut in portofoliuBanca Romaneasca si Banca Agricola. Seful RAEF explica faptul caspre deosebire de situatia cu celelalte banci, dupa intrarea in UE,reglementarile s-au schimbat, devenind mai dure.
"Din acest punct de vedere, RAEF era oricum un caz special avand operioada de investitii de 15 ani. Din pacate, diferenta intreperioada de viata si perioada de investitii a unui fond deinvestitii precum si expirarea acestei perioade de investitii incursul verii 2009 nu au facilitat analiza situatiei de catre BNR.Cu toate ca RAEF a avut doua banci in portofoliu, Banca Roma neascasi Banca Agricola (...), este de mentionat ca in acest momentcadrul de reglementare comunitar este prevalent si anumiteprevederi din directivele europene au schimbat intr-o oarecaremasura criteriile de evaluare a unor astfel de propuneri deacordare a unei licente bancare", a explicat Manda.
Institutia, care va continua sa opereze sub numele de PatriaCredit, are in prezent 23 de unitati (11 in mediul urban si 12 inmediul rural), iar anul acesta sunt prevazute 18 noi unitati (6 inmediul urban si 12 in zona rurala.
"Ramanem mai departe interesati de continuarea acestui proiectpentru ca decizia BNR nu ne va altera fundamental strategia. Existao componenta pozitiva care ne va ajuta foarte mult la implementareastrategiei viitoare. In continuare compania va opera sub brandulPatria Credit, pe structura de IFN (institutie financiara nebancara- n.red.), inregistrata in Registrul Special al BNR si fiind supusasupravegherii specifice a BNR. Targetul ramane in continuaredezvoltarea operatiu nilor in mediul rural", a spus Manda.

Se merge pe creditarea sectorului rural
Recent, Patria Credit a anuntat ca a imprumutat 25 de milioane dedolari (circa 18,5 mil. euro) pe sase ani de la agentiaguvernamentala americana Overseas Private In vestment Corporation(OPIC), bani care vor fi folositi pentru finantareaintreprinderilor mici si mijlocii, prin credite pentru investitiisi sustinerea capitalului de lucru acordate inclusiv producatoriloragricoli.
"Vedem ca Romania este in continuare fractionata in doua tipuri deeconomie: urbana si rurala, decalajul dintre ele fiind enorm, iarmasura in care cele doua se intrepatrund este extrem de redusa", amai spus Manda.
Anul trecut, el a recrutat echipa de conducere a viitoarei banci,formata din Bogdan Merfea (directo r general), Daniela Andrei(director financiar), Oleg Moraru, (director de cre ditare) siSerban Popa (di rector IT). Potrivit lui Manda, majoritateamanagerilor vor ramane in companie.
Pentru 2010, institutia si-a bugetat un nivel al crediteloracordate de 24 mil. euro. In prezent, finantarea medie acordataeste de 2.000 de euro in mediul rural si 8.000 - 9.000 de euro inzona urbana.
"Este clar ca anumite sisteme in care s-a investit deja vor fi pusein conservare. Pe de alta parte, am amanat anumite cheltuieli si amin cercat sa minimizam cat mai multe dintre aceste efecte. Dar nuputem sa eliminam complet unele pierderi ine rente ca urmare adeciziei BNR. Nu ne gandim sa iesim din aceasta afacere. Suntem ceicare am creat aceasta strategie si nu avem motive sa abandonam", amai spus Manda.

"Nu exista neaparat un interes pentru un exit in2010"
Una dintre cele mai recente tranzactii semnate de Manda a fostpreluarea de catre BAF a 40% din actiunile grupului Noriel careproduce jucarii, intr-o tranzactie de 7 mil. euro.
"Noriel este o companie cu care am inceput sa discutam de peste unan si patru luni. Am plecat de la o analiza conform careia acestsector de retail specializat este nedezvoltat in Romania. Am ajunssa cunoastem aceasta familie de antreprenori si impreuna amcreionat planul de dezvoltare. (...) Au deschis deja 4 magazine siexista un plan ambitios pentru acest an si nu exclud, ca asa cum amfacut si in cazul altor companii din portofoliu, precum Domo sauFrigotehnica, sa-i ajutam la o expansiune regionala in tari dinjur, unde de asemenea acest retail specializat nu este acoperit inmomentul actual."
Fondurile de investitii "nu sunt neaparat interesate de un exit inacest an", insa acest lucru este posibil sa se intample, deoareceexista un nivel de interes mai ridicat decat anul trecut pentru celputin doua companii din portofoliul BAF".
In legatura cu perceptia investitorilor asupra Romaniei, Mandaspune ca sunt din nou analize, dar ca toata lumea este inexpectativa.
"In opinia mea, economia s-a oprit din scadere. Semnele venite dinanumite sectoare dau sustinere acestei opinii, in altele insascaderea va continua. In aceasta ultima categorie intraconstructiile, serviciile financiare, industria bunurilor deconsum. Pe termen scurt, in Romania nu este posibil sa se repetesituatia din Grecia. Daca insa vom continua sa ne imprumutam pentrua achita nota de plata a sectorului public, acest lucru se poateintampla. In acest moment nu cred insa sa avem baza unei astfel deanalogii."

Cele mai importante deal-uri in care fondurile condusede Manda au fost implicate

  • RAEF a vandut in 2006 societatile de servicii financiareMotoractive, Estima Finance (Ralfi) si Domenia Credit catre odivizie a gigantului american General Electric, intr-o tranzactiede peste 100 mil. euro;
  • Un an mai tarziu, RAEF iesea de la retailerul de electronice sielectrocasnice Domo, intr-o tranzactie de 75 mil. euro in care aufost implicati si alti investitori; RAEF detinea 9,3% din companie,potrivit informatiilor de la acea vreme;
  • RAEF a vandut in 2003 catre National Bank of Greece pachetulmajoritar de actiuni pe care il avea la Banca Romaneasca;
  • De asemenea, fondul coordonat de Manda a participat laprivatizarea Bancii Agricole in 2001 impreuna cu Raiffeisen.

Tranzactii semnate recent

  • BAF a cumparat 40% din actiunile grupului Noriel care producejucarii, intr-o tranzactie de 7 milioane de euro;
  • RAEF si-a vandut participatia de peste 68% detinuta lasocietatea de brokeraj Intercapital Invest catre trei din manageriisai, Horia Manda, Ionel Klipper (directorul executiv sipresedintele RAEF) si Sandu Neculai Cristinel (ofiter-sef deinvestitii la RAEF) intr-o tranzactie a carei valoare este estimatala 2,5-3 milioane de euro, potrivit evaluarilor din piata;
  • BAF a preluat controlul Frigotehnica in urma unei tranzactii de25 de milioane de euro, suma care include atat pretul platit peactiuni, cat si un plan de investitii in companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO