Companii

Investitie austriaca de 170 mil. euro in parcuri logistice

13.09.2007, 18:46 19

Grupul de dezvoltare imobiliara Eyemaxx va construi, in parteneriat cu fondul austriac de investitii Immoeast, patru noi parcuri logistice in Ploiesti, Brasov, Sibiu si Cluj, investitia fiind estimata la aproximativ 170 de milioane de euro. Pentru proiectele din Ploiesti, Brasov si Sibiu cele doua companii au achizitionat deja terenurile necesare, in timp ce in Cluj nu s-a optat deocamdata pentru o locatie anume.
"In Cluj e mai greu decat in celelalte locatii, deoarece, din punct de vedere geografic, sunt putine terenurile care sa aiba o suprafata unitara de 12 hectare. In plus, cand alegem terenul pentru un parc logistic, locatia e foarte importanta pentru ca viitorii chiriasi trebuie sa aiba acces la infrastructura, in cazul Clujului, Autostrada Transilvania", a declarat Andre Hofer, manager pentru dezvoltare logistica in cadrul Eyemaxx.
Potrivit acestuia, momentan in Cluj, Eyemaxx este in discutii cu mai multi proprietari de terenuri, o decizie urmand sa fie luata in cel mult 2 luni. "Intentia noastra este ca in prima parte a anului viitor sa incepem constructia parcului logistic, deoarece o mare parte dintre clientii nostri din Timisoara sunt interesati si de Cluj", a precizat Andre Hofer.
Eyemaxx, in parteneriat cu fondul austriac de investitii Immoeast, construieste in prezent un proiect logistic la Timisoara in valoare de 40 mil. euro. Parcul, denumit Log Center, este prima investitie comuna a celor doua companii austriece pe piata romaneasca, acestea vizand dezvoltarea unei retele de 10 astfel de proiecte.
"In Timisoara construim doar facilitati logistice, in timp ce la Sibiu, Ploiesti si Brasov proiectele vor include si spatii de productie industriala. Cel de-al doilea proiect pe care il vom derula pe piata romaneasca este cel de la Ploiesti, unde vom incepe constructia anul acesta, termenul de finalizare fiind sfarsitul anului viitor", a mai spus Hofer.
Eyemaxx si Immoeast au achizitionat la Ploiesti un teren de 40 de hectare, din care pe 10 hectare se vor construi depozite, iar restul vor avea destinatie industriala. Potrivit conducerii Eyemaxx, investitorii vor putea achizitiona sau inchiria spatiile industriale. Investitia de la Ploiesti se va cifra la circa 50 mil. euro.
Cele doua companii vor derula, de asemenea, un proiect mixt la Brasov, unde a fost achizitionat un teren de 22 de hectare, constructia proiectului urmand sa demareze anul viitor, in primavara. Investitia in acest caz va fi de circa 42 mil. euro, iar finalizarea proiectului este prevazuta pentru ultimul trimestru din anul 2008.
Tot in aceeasi perioada va fi construit si proiectul de la Sibiu, investitia fiind de 40 de milioane de euro. "La Sibiu vom achizitiona 10 hectare de teren in parcul industrial Sura Mica si vom construi doar spatii logistice, deoarece facilitati industriale exista deja in aceasta locatie", a mai declarat Hofer. Potrivit acestuia, Eyemaxx si Immoeast sunt interesate, de asemenea, sa realizeze proiecte de acest gen in Bacau, Craiova, Oradea si Tg. Mures.
Pe langa parteneriatul cu Eyemaxx, fondul austriac de investitii Immoeast mai colaboreaza cu European Future Group (EFG), alaturi de care intentioneaza sa dezvolte o retea de 8-10 centre logistice, in urma unei investitii totale estimate la 300 de milioane de euro.
Investitorii intentioneaza sa ajunga la o suprafata inchiriabila totala a centrelor logistice de 400.000 - 500.000 de metri patrati, ceea ce inseamna ca fiecare proiect ar urma sa aiba o suprafata medie inchiriabila de 50.000 de metri patrati, la o valoare a investitiei de circa 30 de milioane de euro.
Eyemaxx este un grup austriac de dezvoltare imobiliara ce deruleaza proiecte in principal in Europa de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO