Companii

Investiţie de 1,4 miliarde de euro la Galaţi. Belgienii de la ABEE se angajează să construiască o fabrică de 1,4 mld. euro până în 2026 în România, dar au acum 20 de angajaţi

Investiţie de 1,4 miliarde de euro la Galaţi. Belgienii...

Autor: Bogdan Alecu

28.06.2023, 00:07 1774

Belgienii de la ABEE, o firmă cu 20 de angajaţi înfiinţată la final de 2019, vor să construiască la Galaţi o fabrică de 22 GWh.

Belgienii de la Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) au anunţat oficial demararea proiectului noii fabrici de baterii litiu-ion pe care o vor construi la Galaţi, în urma unei investiţii de 1,4 miliarde de euro.

Investiţia a fost parafată la pri­măria din Ninove, Belgia, alături de ministrul economiei Ştefan-Radu Oprea, fostul ministru al economiei Florin Spătaru alături de premierul belgian Alexander de Croo şi Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Potrivit presei belgiene, ABEE investiţia de la Galaţi de 1,4 mld. euro va fi susţinută din bani de la bănci de investiţii, dar şi de la Gu­vernul României. Bateriile vor fi produse pentru maşini electrice, dar şi pentru stocarea energiei rege­nerabile. Investiţia din a doua etapă s-ar ridica la 200 mil. euro, astfel încât investiţia totală ar fi la 1,6 mld. euro.

„Romvolt este un proiect de fabrică de baterii litiu-ion din Galaţi, România, cu o capacitate totală de producţie de 22 GWh şi investiţie totală de 1,4 miliarde de euro. Producţia de baterii este crucială pentru UE datorită situaţiei actuale a pieţei în care China domină aprovizionarea cu baterii Li-ion. Sunt necesare mai multe capacităţi de producţie în viitor pentru a satisface cererea europeană aflată în creştere. Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia şi Ford, dar şi pentru piaţa staţionară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziţia la energie regenerabilă", au transmis într-un comunicat, reprezentanţii companiei ABEE.

ABEE a fost înfiinţată la final de 2019 de către Noshin Omar, un fost profesor al Free University din Bruxelles, care a renunţat la cariera academică pentru a se concentra pe dezvoltarea de acumulatori.

La finalul lunii mai, ABEE a semnat un acord pentru producţia de sisteme de management pentru baterii în Macedonia de Nord, parafat de Noshin Omar, CEO al ABEE şi Jovan Despotovski, directorul Zonelor de Dezvoltare Industriale şi Tehnologică. Investiţia din Macedonia de Nord se ridică la circa 40 mil. euro şi va avea o capacitate de circa 300.000 de unităţi, iar acesata ar demara în 2024. Spre comparaţie, fabrica din România ar avea o capacitate de 22 GWh, adică suficient pentru a livra anual baterii pentru 354.000 de maşini electrice precum Volkswagen ID3, care are o baterie de 62 kWh. Fabrica ar putea ajunge la capacitatea maximă de producţie în 2026-2027, potrivit presei belgiene. În plus, fabrica va avea şi o capacitate de reciclare de 50.000 de tone anual odată cu faza a doua a investiţiei care se va derula în perioada 2028-2030.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO