Investitorii străini vânează rezervele de cupru. Preţul metalului a explodat

29 mar 2011 Autor: Adrian Cojocar

Două companii de exploatare a cuprului, Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă, sunt scoase la vânzare Tona de cupru a explodat în ultimii doi ani de la 2.700 $ la 10.000 $ din cauza Chinei Valoarea rezervelor de cupru ale României este estimată la 5-10 miliarde de euro la preţurile actuale Din cupru se fabrică conducte şi cabluri.

Cele mai vânate două companii la ora actuală din România sunt exploatările de minereu de cupru Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă ale căror rezerve de metal roşu sunt evaluate în prezent la circa 10 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

Preţul cuprului a atins recent un nivel exorbitant de 10.000 de dolari/tonă (6.500 euro pe tonă) ca urmare a cererii puternice din China, faţă de 2.000 $/ tonă între 1980 şi 2004. Din cauza scumpirilor, în România şi chiar şi în Franţa au ajuns să se fure cablurile de la calea ferată, având în vedere că 100 kg de cupru înseamnă 600 de euro. Un boom al preţurilor a fost şi înainte de criza mondială, în 2008, când tona de cupru ajunsese la 9.000 de dolari, urmată de o scădere abruptă până la 2.700 $/tonă.

Cuprumin Abrud a fost scoasă recent la privatizare de către stat prin metoda licitaţiei publice după ce anul trecut compania şi-a majorat de cinci ori afacerile, până la 27 mil. euro şi a făcut un profit de circa 4 mil. euro faţă de pierderi de 4 mil. euro în anul anterior.

Cuprumin a vândut 5.000 de tone de cupru anul trecut.

Moldomin, o altă exploatare din Transilvania, se află în procedură de faliment, după ce firma care a deţinut-o, Cuprom Baia Mare, a intrat la rândul său în faliment. Cuprom a fost controlată de doi dintre cei mai puternici, dar şi discreţi oameni de afaceri din România, Horia Simu şi Horia Pitulea, a avut în perioada 2000-2006 afaceri şi de 200 de milioane de euro, dar a intrat în dificultate în condiţiile prăbuşirii preţului la cupru în 2008.

Moldomin a fost pusă pe lista de vânzare de către administratorul judiciar al companiei, firma RTZ & Partners. Au fost achiziţionate deja trei caiete de sarcini, iar pe 26 mai 2011 încep negocierile directe.


Citiţi materialul integral pe ZF Exlusiv

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.03.2011

 
Cuvinte cheie:
cupru
, Cuprumin Abrud
, Moldomin Moldova Nouă
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 4 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (4):
Serkan - 30 martie 2011, 20:09

ai dreptate Marc :))

UnTepuit - 30 martie 2011, 18:06

Avand in vedere ca e scoasa la vanzare de Razvan Zavaleanu si firma lui capusa, e mai mult ca sigur ca ceva pute a coruptie.

Dion78 - 30 martie 2011, 13:55

Oare e un lucru bun sa vindem o exploatare care este in profit si pote deveni peste noapte de 8 ori mai profitabila?
Oare cat o sa ne mai tina pamantul asta, politicienii nostri au ajuns sa ne vanda mai ceva decat in targurile de sclavi iar noi ne hranim ca paine si circ, ca in roma antica, dar ne dam destepti de ne crapa mintea.
Cred ca in curand guvernul ungar va face o oferta deschisa cu un pret bun pt a cumpara romania, iar politicienii o vor considera ca un pas inainte in spatiul schengen.
Romania e tara tuturor posibilitatilor

Marc - 30 martie 2011, 10:13

"...în România şi chiar şi în Franţa au ajuns să se fure cablurile de la calea ferată.."; cu precizarea ca hotii au aceeasi cetatenie in ambele cazuri.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide