Companii

Ion Lazar: Reducerea tarifelor aduce o scadere de 10% a afacerilor din transport

12.07.2009, 20:35 56

Ion Lazar, proprietarul companiei International Lazar, unul dintre primii cinci transportatori locali, arata ca reducerea tarifelor de transport in medie cu 15-17% va conduce la finalul anului la afaceri mai mici cu 10% fata de anul anterior.
In 2008 International Lazar Company a raportat o cifra de afaceri de 38 mil. euro, in timp ce intregul grup controlat de Ion Lazar a raportat afaceri de 80 mil. euro.
"Transportul se va reduce cu 10-15%, pentru ca, dupa ce pretul petrolului s-a redus, si tariful pe kilometru a trebuit sa scada in medie cu 15-17%. Daca am fi avut aceleasi tarife, in iunie am fi avut acelasi nivel al afacerilor ca si anul trecut", a spus Ion Lazar.

Mai baga bani in flota
El a aratat ca in urma reducerii tarifelor veniturile din transport aferente lunii iunie s-au redus la 2,4 mil. euro fata de 2,7 mil. euro in iunie 2008.
Potrivit estimarii de scadere, nivelul cifrei de afaceri din acest an va fi de 32 mil. euro fata de 38 mil. euro in 2008.
Lazar a explicat ca pentru intregul grup, care cuprinde si compania de logistica Hoedlmayer-Lazar, compania din domeniul extractiei de petrol BAT Bascov, producatorul de utilaje petroliere Mecanpetrol, Agromec Topoloveni si Lazar Logistic, tinta de vanzari este de 80 mil. euro, la fel ca in 2008.
Compania evalueaza in prezent perspectivele de dezvoltare, dar proprietarul afirma ca planurile nu vor mai fi la fel de agresive ca in anii trecuti. In acelasi timp, flota transportatorului a fost extinsa recent prin achizitia a 13 autotractoare DAF. Un autocamion cu o capacitate de transport de 40 de tone are un pret mediu de achizitie de 80.000 - 100.000 de euro.

Industria auto va continua caderea
Antreprenorul din Pitesti estimeaza ca industria auto, pentru care realizeaza transporturi internationale si nationale, va continua sa inregistreze scaderi ale comenzilor pentru o perioada de cel putin doi ani.
"O parte din industria auto s-a dezvoltat artificial si se mentine datorita programelor europene de stimulare. Estimez ca pentru cel putin doi ani va continua caderea", a spus Lazar. Lazar International realizeaza mai mult de jumatate din cifra de afaceri anuala din transportul pentru companii din domeniul auto, inclusiv Dacia, care este unul dintre cei mai mari clienti.
Companiile din industria producatoare de componente auto au inceput acest an cu perioade de somaj tehnic si reducere a productiei, urmate de disponibilizarea unei parti din totalul angajatilor. Potrivit unei statistici ZF, cei 500 de producatori de componente auto din Romania au trimis in somaj tehnic in primele luni ale anului circa 40.000 de angajati.
"Avem insa in portofoliu companii precum Procter & Gamble, Saint Gobain, InBev sau Michelin, care au afaceri solide si transporta volume importante. Urmarim ca cifra de afaceri din transportul pentru industria auto sa nu se diminueze in acest an", a spus Ion Lazar.
International Lazar detine 350 de camioane, iar impreuna cu firmele din grup flota de transport ajunge la 600 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO