Companii

IT-ul rămâne motorul pieţei de birouri din Capitală, dar lipsa clădirilor noi duce la prelungirea contractelor în proiectele existente. Dezvoltatorii ar putea livra între 2026 şi 2027 peste 266.000 mp de birouri în zece proiecte

Roxana Bencze, directorul operaţional al Knight Frank România

Autor: Bogdan Alecu

13.02.2024, 14:30 97

Piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat o suprafaţă record de tranzacţii de leasing în 2023, dar livrările au fost la cel mai scăzut nivel din 2015 încoace şi nu se mai anunţă niciun proiect mare în următorii doi ani Decalajul dintre clădirile de birouri moderne şi cele mai vechi se adânceşte, iar acestea din urmă pierd teren în faţa celor certificate.

Companiile din IT rămân „cap de afiş“ când vine vorba de sem­narea unor contracte de în­chiriere de birouri, fie acestea prelungiri, cum este cazul Oracle în clădirea C din Oregon Park, sau contracte noi, precum Adobe, care a plecat de la 10.000 mp din Anchor Plaza, în 17.500 mp de birouri în U Center, la Tineretului. În cazul Oracle, chiar dacă este vorba de 26.000 mp în două proiecte, Floreasca Park şi Oregon Park, în cazul său spaţiul total de birouri a fost redus la jumătate.

„Companiile din IT au generat cea mai mare cerere, cu 43% din total, urmate de cei din finanţe-bănci şi energie. Per total, anul 2023 a fost dominat de renegocieri, cu 56% din total. O altă caracteristică a fost faptul că s-au semnat contracte multe pe suprafeţe mari de peste 5.000 mp. Până acum, anul 2019 a fost cel mai bun pentru piaţa de office, cu renegocieri la 20% din total. Acum a diferit structura pieţei“, explică Roxana Bencze, directorul operaţional al Knight Frank România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO