Companii

KazMunaiGaz, afaceri de 6 mld. euro

28.08.2007, 18:46 13

KazMunaiGaz, companie detinuta de stat care controleaza majoritatea operatiunilor cu gaze si petrol din Kazahstan, a realizat in prima jumatate a anului venituri de peste 2,94 miliarde de euro si a contribuit la bugetul Kazahstanului cu peste 536 de milioane de euro.
Grupul a produs in primul semestru 8,2 milioane de tone de titei, mai mult cu 25,6% decat productia anuala a Romaniei, dar a prelucrat mai putin decat rafinaria Petromidia, detinuta de grupul Rompetrol. KazMunaiGaz este compania de stat din Kazahstan in domeniul explorarii, productiei, rafinarii si transportului de petrol, gaze si produse petroliere.
Tara asiatica ocupa locul 17 in lume in functie de nivelul rezervelor de titei, cu noua miliarde de barili, si este unul dintre primii 15 exportatori. In prima jumatate a acestui an, KazMunaiGaz a inregistrat o productie consolidata de petrol si gaz condensat de 8,2 milioane de tone, cu 1,5% mai mult fata de perioada similara din 2006.
Totodata, KazMunaiGaz a rafinat, in intervalul analizat, 2,8 milioane de tone de titei si pentru acest an se asteapta sa prelucreze in rafinarii o cantitate in crestere cu 35%, la 5,75 milioane de tone. Productia de titei a Romaniei s-a ridicat in 2006 la 4,782 mil. tone. Pentru acest an, compania kazaha estimeaza o productie de 17,162 mil. tone de petrol si gaz condensat. Productia de gaze a companiei a crescut in primul semestru cu 104,8%, la 968 mil. metri cubi. Spre comparatie, Romania produce anual circa 12 mld. metri cubi de gaze.
In primul semestru, compania a investit 648 de milioane de euro in dezvoltarea unitatilor de productie si achizitia de echipament, precum si peste 512 milioane de euro in dezvoltarea unor proiecte joint-venture.
KazMunaiGaz a fost creata in anul 2002, in urma fuziunii firmelor Kazahoil si Oil & Gas Transportation Company. Firma are birouri in state precum Marea Britanie, Elvetia, Spania, Ucraina, Lituania si China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO