Companii

Kranz Eurocenter inchiriaza macarale "la cheie"

25.02.2008, 20:32 121

Kranz Eurocenter, companie cu capital romano-german specializata pe lucrari de constructii si distributie de utilaje si de sisteme de cofraje, si-a propus sa-si dezvolte afacerile mai ales pe piata inchirierii de macarale. Dezvoltatorii apeleaza la acest tip de serviciu mai ales in cadrul lucrarilor mari sau superspecializate, unde au nevoie de un anumit tip de macara pentru o perioada limitata de timp si vor sa economiseasca banii necesari achizitiei acestui utilaj.
"Conform modelului vestic, un constructor are 70% din parcul de utilaje in proprietatea lui, restul de 30% fiind inchiriat pentru a acoperi particularitatile fiecarui proiect", a declarat pentru ZF Alexandru Popescu, director general, Kranz Eurocenter.
Compania, care are sediul social in Pitesti, si-a propus o tinta de afaceri de 17 mil. euro pentru anul in curs, in crestere cu circa 70% fata de nivelul atins in 2007. Afacerile Kranz Eurocenter sunt impartite in mod egal intre activitatea de constructii derulata prin sediul din Pitesti si cea de livrare si inchiriere de macarale si de sisteme de cofraje din Bucuresti.
Popescu spune ca vrea sa specializeze afacerile companiei pe inchirierea "la cheie" a macaralelor, adica furnizarea la pachet a tuturor serviciilor care tin de acest lucru, de la utilajul propriu-zis la macaragiu, la documentatia necesara, procesul de montare-demontare pana la service si lucrari de intretinere. Kranz a operat anul trecut 100 de montaje de macarale, parcul total disponibil fiind de 20 de macarale turn, marca Liebherr, urmand ca anul acesta sa mai fie achizitionate inca cinci astfel de utilaje.
Dupa parerea lui inchirierea devine vitala in momentul in care se vrea acoperirea cat mai buna a unui proiect, mai ales in cazul jucatorilor straini care vin in Romania cu un parc minim de utilaje. Una dintre explicatii este si faptul ca transportul este foarte scump. Popescu spune ca pentru a aduce o macara in Romania dintr-un stat vecin este nevoie de circa 30.000 de euro.
Durata medie a unui contract de inchiriere este in cazul Kranz Eurocenter de 10 luni, chiria variind foarte mult in functie de durata initiala a contractului, de caracteristicile tehnice ale macaralei sau tipul de servicii cerute. Chiriile variaza intre 1.000 si 1.500 de euro pe luna pentru o macara mica si pana la 10.000 de euro pe luna pentru un echipament mai masiv.
In Bucuresti Kranz are 70 de angajati, urmand ca anul acesta, mai ales din cauza achizitiei programate de inca cinci macarale, numarul lor urmand sa atinga 90-95 de persoane. Sediul din Pitesti, respectiv partea de constructii civile si industriale a firmei are circa 150 de angajati.
In portofoliul de contracte de inchiriere al Kranz Eurocenter se regasesc nume ca Strabag sau Bouygues, constructori straini care au castigat mari proiecte locale pe care le dezvolta, in ponderi destul de mari, prin subcontractare.
Externalizarea serviciilor care tin de utilizarea macaralelor sunt cu atat mai profitabile cu cat serviciile sunt luate la pachet, dovada faptul ca in cazul Kranz Eurocenter circa 80% dintre contracte au fost pentru intregul set de servicii.
Principalii concurenti ai Kranz Eurocenter sunt distribuitorii de macarale din Romania. Printre cele mai mari companii se numara Marcom, Liebherr, Terra si Powertek. Kranz Eurocenter este detinuta in ponderi egale de catre Georg Kloss, cetatean german, si Corin Boian.

Ce articole mai puteti citi in Business Construct, revista care apare pe piata joi, 28 februarie
7,5 miliarde de euro pentru a respira in trafic
Obtinerea PUZ-ului intarzie proiectele mari
Investitorii care fac treaba administratiei
Cine se lupta pe piata consultantei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO