Companii

Lactalis: Închiderea fabricii din Kogălniceanu se va finaliza până la sfârşitul lunii februarie 2018. Angajaţii afectaţi vor primi plăţi compensatorii

Lactalis: Închiderea fabricii din Kogălniceanu se va...

Autor: Cristina Roşca, Alina-Elena Vasiliu

15.12.2017, 18:10 2686

Gigantul francez Lactalis, despre care ZF a scris astăzi că va închide fabrica pe care o are în în localitatea Kogălniceanu din judeţul Constanţa, arată că închiderea fabricii va avea loc până la sfârşitul lunii februarie 2018, iar angajaţii vor primi plăţi compensatorii.

„Decizia de închidere a liniei a venit după epuizarea tuturor încercărilor de rentabilizare a producţiei în fabrica din Kogălniceanu. Întregul proces va fi finalizat la sfârşitul lunii februarie 2018 şi se desfăşoară în strictă conformitate cu legile statului român. Această decizie nu afectează alte unităţi de business pe care grupul Lactalis le are în România”, au răspuns reprezentanţii Lactalis la solicitarea ZF.

Mutarea vine în contextul în care în vara acestui an Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea de către Lac­talis a companiilor Covalact şi Lactate Harghita, astfel că grupul francez a primit ultimul ok pentru a face a treia achiziţie pe piaţa locala de la intrarea în România.

„Angajaţii afectaţi vor primi plăţi compensatorii echivalente cu până la 10 salarii lunare, în cuantum variabil în funcţie de vechimea totală în muncă a persoanei respective. În egală masură, pe lângă poziţiile pe care compania le pune acestora la dispoziţie în alte unităţi de producţie sau de distribuţie ale grupului Lactalis în România, o companie specializată în resurse umane ne va ajuta să le oferim asistenţă rapidă în identificarea altor oportunităţi de angajare, în funcţie de priorităţile şi nevoile fiecărui angajat în parte”, au mai spus reprezentanţii Lactalis.

Fabrica de la Kogălniceanu este cea pe care francezii la Lactalis au preluat-o odată cu grupul La Dorna în 2008, de la Jean Valvis. La momentul vânzării, grupul LaDorna era format din Dorna, Dorna Lactate şi Dorna Helas, companie de distribuţie înfiinţată în Grecia. Valvis şi-a clădit afacerea din industria lactatelor în jurul unor fabrici situate în zona Vatra Dornei, Târgu Neamţ, dar şi în judeţul Constanţa unde fabrica din Kogălniceanu produce în special brânză feta.

La trei ani după ce gigantul Lactalis a preluat afacerea cu lactate LaDorna de la fondatorul acesteia, Jean Valvis, francezii au luat decizia închiderii fabricii de brânzeturi de tip Cottage din Suceava, a 14 centre de colectare a laptelui din Suceava, Constanţa şi Tulcea şi a două depozite de produse alimentare. Doi ani mai târziu au mai fost închise două fabrici de prelucrare a laptelui.

Fabrica de la Kogălniceanu rămăsese în picioare, deşi era pe lista “neagră” acum circa cinci ani. Acum, după ce businessul francezilor s-a dezvoltat puternic pe piaţa locală, ei au luat decizia să închidă o unitate de producţie nouă. Mai exact încep lucrările de eficientizare pentru care grupul francez este cunoscut atât local, cât şi internaţional.

Fabrica din Kogălniceanu este operată, potrivit datelor ZF, de firma Dorna SA, cu 96 de salariaţi şi afaceri de 7,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO