Companii

Lanţurile de retail atacă „ultimul bastion“ al micilor comercianţi, zona rurală, pentru o felie cât mai mare din această piaţă

Foto: Alexandru Hojda

Foto: Alexandru Hojda

Autor: Cristina Roşca, Mădălina Dediu Panaete

24.06.2014, 00:07 1171

Zona rurală a intrat în vizorul lanţurilor internaţionale în ultimii ani, reţele precum Carrefour, Mega Image şi Profi luptându-se cu micii comercianţi români pentru o felie cât mai mare din această piaţă estimată de ZF la 5-6 mld. euro.

Astfel, Carrefour a lansat un format special - Contact - pentru zona rurală, în timp ce alte reţele şi-au adaptat formatele existente pentru localităţile de până la 10.000 de locuitori.

„În Plopeni a deschis Mega Image un magazin, iar în Urlaţi a venit cu o unitate Profi. Am avut scăderi între 10 şi 20% ale vânzărilor de când aceştia au deschis magazine“, a spus Răzvan Popescu, administratorul unei reţele de cinci magazine din judeţul Prahova.

Un avantaj al lanţurilor internaţionale îl reprezintă preţurile mai mici din magazine. Astfel, datorită faptului că au reţele de zeci sau chiar sute de unităţi, retailerii au o altă forţă în negocierile cu furnizorii. Deoarece achiziţionează cantităţi mari de produse ei primesc discounturi şi pot astfel să afişeze preţuri mai mici la raft.

„Retailerii internaţionali (...) au o sortimentaţie diferită şi au preţuri cu circa 5% mai mici“, spune Marcelo Mihai, senior consultant în cadrul companiei de consultanţă în management Geva&Company.

Pentru moment, o problemă pentru jucătorii străini o reprezintă faptul că multe magazine din zona rurală oferă posibilitatea clientului să cumpere pe datorie sau „pe caiet“ şi să plătească la salariu sau la pensie. Mai mult, există încă magazine tradiţionale care nu au case de marcat sau care nu oferă bon fiscal pentru toate achiziţiile.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- comerţul modern, care numără peste 1.300 de magazine, a ajuns să deţină peste 50% din comerţul total din România

- ce spun reprezentanţii grupului Carrefour despre unităţile Carrefour Contact

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO