Companii

Lemnul taiat anual in Romania incape in cinci Case ale Poporului si valoreaza 4 mld. euro

Lemnul taiat anual in Romania incape in cinci Case ale Poporului si valoreaza 4 mld. euro
01.10.2009, 00:00 282

Proprietarii de paduri au taiat aproape 14 milioane de metricubi de lemn in 2008, fara a lua in calcul defrisarile ilegale, cu4,3% mai putin fata de anul anterior, potrivit datelor furnizate deInstitutul National de Statistica, cantitatea exploata incapandintr-un cub cu latura de 240 de metri sau mai concret in cinci Caseale Poporului.

Volumul taiat zilnic de lemn din padurile Romaniei esteechivalent cu un cub cu latura de 34 de metri, adica aproape 40.000mc.

"Nu mai este desfacere, a scazut cererea pentru constructii atatla intern, cat si cea pentru export, de aceea taierile au fost maiputine anul trecut decat cele realizate cu un an in urma", adeclarat Mircea Vasile, director al directiei de inspectiisilvice.

"Scaderea cererii in constructii a venit odata cu cea aindustriei de mobila, de produse semifinite din lemn, a celulozeisi hartiei ale caror capacitati sunt practic oprite", completeazaIoan Zbera, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania(ASFOR).

Principala destinatie a lemnului exploatat la nivel local a fostpentru prelucrarea in cherestea, in proportie de 58,9%, cu 1,5puncte procentuale mai mica fata de anul 2007.

Mai mult, aproape jumatate din productia de cherestea merge laexport, pretul unui metru cub de cherestea pornind de la 90 de eurola brad si ajungand la 300 de euro la stejar. Daca lemnul esteprelucrat, metrul cub poate ajunge si la 2.000 de euro.

Romania este impadurita pe o suprafata de circa 6,4 mil. ha,volumul mediu de lemn la hectar fiind de 218 metri cubi. Astainseamna ca anual, la nivel local, se exploateaza circa 1% dinpadurea romaneasca.

"Din punctul de vedere al suprafetei ocupam locul 17 in Europa,ca productie la hectar ne situam in primele cinci tari, iar dinpunctul de vedere al volumului exploatat intre primele 10 tari", adeclarat Ioan Zbera.

Distributia volumului de lemn exploatat pe regiuni indica oconcentrare mai mare in centrul tarii (23,6% din totalul volumuluide lemn exploatat), si in nord-est (22,4%) si intr-o proportie maimica in regiunile din sud.

Judetul Suceava a inregistrat cea mai mare pondere a volumuluide lemn exploatat (13,2%), fiind urmat de judetele Harghita (5,9%),Maramures (5,1%) si Bistrita-Nasaud (4,6%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO