Companii

Leonardo i-a convins pe creditori: băncile încep să recupereze din datorii

Leonardo i-a convins pe creditori: băncile încep să recupereze din datorii
30.08.2010, 23:15 28

Cu planul de reorganizare aprobat de către creditori, în cursulzilei de luni, retailerul de încălţăminte Leonardo face primii paşispre ieşirea din insolvenţă şi se pregăteşte să plătească o partedin datoriile totale de circa 100 mil. euro (412,9 mil. lei) cătrebănci, companiile de leasing, proprietarii de spaţii comerciale saufurnizorii de produse.

"În perioada de observaţie, societatea şi-a redimensionatcosturile, reducând cheltuielile salariale, cu chiriile şi altecheltuieli excepţionale. Societatea va plăti în cadrulreorganizării pe lângă datoriile curente şi datoriile la bănci, lasalariaţi, şi parţial celorlalţi creditori", a declarat RaduLotrean, asociat coordonator în cadrul companiei Casa de InsolvenţăTransilvania SPRL, responsabilă cu reorganizarea judiciară aretailerului orădean.

Potrivit listei creditorilor companiei, cinci bănci au derecuperat puţin peste 20 mil. euro (86,4 mil. lei), cel mai marecreditor fiind de departe BRD Group Société Générale, care are deîncasat 9,3 mil. euro (39,2 mil. lei), adică 9,5% din suma totalărestantă pe care Leonardo va începe să o plătească.

Planul de reorganizare al Leonardo, cel mai mare retailer românde încălţăminte şi accesorii, propus de Florin Panea, proprietarulcompaniei, şi de administratorul judiciar Casa de insolvenţăTransilvania a fost votat ieri de bănci, de salariaţi şi demajoritatea creditorilor.

Perioada de reorganizare durează trei ani, cu posibilitate deprelungire un an. "Prin continuarea activităţii acestei companii,se menţin locurile de muncă a 2.000 de persoane, iar creditoriirecuperează mai mult decât în faliment, caz în care doar băncilecare au garanţie întreg patrimoniul ar fi recuperat banii", adeclarat Lotrean.

Retailerul, cu afaceri de circa 100 mil. euro în 2009, care acerut insolvenţa la sfârşitul anului trecut la presiuneacreditorilor, a intrat astfel oficial în etapa de reorganizarejudiciară, eliminând astfel riscul de a intra în faliment. "Vrem săne ajutăm clienţii să depăşească momentele dificile. Considerăm căperspectivele pentru Leonardo sunt pozitive şi că acest cazdemonstrează importanţa eforturilor comune pe care atât creditorii,cât şi clienţii trebuie să le depună pentru a ieşi din criză",spune Mircea Cotigă, Recovery & Fraud Prevention director încadrul UniCredit Ţiriac Bank. Printre cei circa 380 de creditori senumără şi Carrefour, Iulius Group, Unirea Shopping Center sau AraShoes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO