Companii

Licitaţii în valoare de aproape 1 miliard de euro, anulate anul trecut

Licitaţii în valoare de aproape 1 miliard de euro,...

Autor: Ioan Dornescu

15.04.2015, 11:31 241

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a anulat anul trecut licitaţii în valoare estimată de 846,3 milioane euro, în creştere cu 47% faţă de 2013, în contextul în care numărul contestaţiilor înregistrate s-a diminuat cu aproape 35%.

"Deşi numărul contestaţiilor s-a redus în mod constant începând cu anul 2010, ele sunt din ce în ce mai complexe. Autorităţile contractante greşesc mai puţin şi nu mai fac greşeli atât de grosolane, aşa cum făceau de exemplu în anii 2006-2009, iar firmele participante s-au specializat în formularea de contestaţii, apelează acum din ce în ce mai mult la firme specializate şi îşi apără din ce în ce mai bine interesul", a afirmat preşedintele CNSC, Lehel-Lorand Bogdan, într-o conferinţă de presă.

Scăderea numărului de contestaţii a fost cauzată, potrivit CNSC, de mai multe modificări legislative, precum şi de obligaţia constituirii unei garanţii de bună-conduită, impusă în a doua parte a anului trecut.

CNSC are un termen de soluţionare a contestaţiilor de 20 zile, cel mai scurt din Uniunea Europeană. Comparativ, în state precum Austria şi Germania, termenul este de 30 de zile, iar numărul contestaţiilor este mai mic.

"De ce avem totuşi un număr atât de mare de contestaţii? De ce se discută atât de mult în mass-media despre contestatorii de meserie, care fac contestaţii şi blochează procedurile de achiziţii publice? Eu cred că trebuie să recunoaştem, în mod onest şi corect, că avem o lipsă acută de încredere în modul de atribuire a contractelor publice. În al doilea rând, avem un număr foarte mare de autorităţi publice care organizează proceduri: peste 15.000 de autorităţi publice. (...) E oarecum normal ca şi greşelile sau neregulile să fie mult mai multe", a spus Bogdan.

El a arătat că, după Codul Fiscal, legislaţia în materia achiziţiilor publice a cunoscut cele mai frecvente modificări.

"Ne este foarte dificil să aplicăm o legislaţie care se modifică de două-trei ori pe an. Implementarea noilor directive va fi un moment prielnic de a stabili o legislaţie adecvată", a mai spus şeful Consiliului.

CNSC a înregistrat anul precedent 3.753 de contestaţii formulate de firme, din care majoritatea (65,5%) au fost îndreptate împotriva rezultatului licitaţiilor, iar restul au vizat documentaţia de atribuire.

Pe de altă parte, din totalul contestaţiilor 42% s-au referit la licitaţii finanţate cu fonduri europene, iar restul proceduri de achiziţie din bani publici.

Peste 97% din deciziile CNSC au rămas definitive şi irevocabile după contestarea la Curtea de Apel.

În funcţie de obiectul contractului de achiziţie publică, 1.491 de contestaţii au vizat licitaţii de execuţie lucrări, 1.003 - achiziţii de produse şi 1.259 - prestarea de servicii.

CNSC a emis anul trecut 3.758 de decizii, din care 2.407 au fost de respingere a contestaţiilor şi 1.351 de admitere.

Din punct de vedere valoric, pe parcursul anului trecut CNSC a pronunţat decizii pentru licitaţii cu o valoare totală estimată de 38,3 miliarde lei (8,62 miliarde euro). Valoarea totală estimată a licitaţiilor în care Consiliul a admis contestaţiilor a fost de 12,5 miliarde lei (2,8 miliarde euro), în timp ce nivelul procedurilor pentru care au fost emise decizii de respingere a contestaţiilor fost de 25,8 miliarde lei (5,8 miliarde euro).

CNSC a anulat licitaţii de 846,3 milioane euro şi a decis măsuri de remediere pentru proceduri de 1,97 miliarde euro.

"Făcând o comparaţie între valoarea totală anuală estimată a procedurilor iniţiate în 2014 în SEAP (77,4 miliarde lei, echivalent a 17,4 miliarde euro) şi cea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC s-a pronunţat (38,35 miliarde lei) rezultă că aceasta din urmă a reprezentat 49,5% din valoarea totală estimată a procedurilor iniţiate în SEAP", se arată într-un comunicat al CNSC.

CNSC a lansat miercuri raportul de activitate pe 2014.

Instituţia a funcţionat anul trecut cu 33 de consilieri de soluţionare a contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice şi 54 de persoane cu statut de personal tehnico-administrativ, având la dispoziţie un buget de aproximativ 2 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO