Companii

Lukoil nu pariaza pe revenirea vanzarilor de carburanti: Daca lucrurile merg ca acum, piata scade cu 2%

Lukoil nu pariaza pe revenirea vanzarilor de carburanti: Daca lucrurile merg ca acum, piata scade cu 2%
10.03.2010, 23:18 94

Lukoil Romania, al treilea jucator de pe piata locala acarburantilor care detine circa 300 de benzinarii cu afaceri depeste un miliard de euro, crede ca in 2010 vanzarile de produserafinate la nivel de piata si-ar putea continua scaderea, incontextul in care anul trecut pe plan local s-a vandut cu 6% maiputina benzina si motorina.

"La cum sunt azi lucrurile si daca asa se vor mentine pana lasfarsitul anului, vanzarile de carburanti la nivel de piata vorscadea cu circa 2%. Deocamdata nu exista semne de revenire in ceeace priveste cererea de carburanti, dar trebuie luat in consideraresi faptul ca de obicei perioada de iarna este caracterizata prinvanzari mai mici. Acum insa, situatia este mai dificila, pentru caanotimpul rece a fost foarte greu si lung, ceea ce a daunat si maimult segmentului constructiilor", explica Andrei Chirilescu,directorul general adjunct al Lukoil Romania.

Pesimism in industrie

Rusii de la Lukoil nu sunt singurii care nu cred in revenireaconsumului de carburanti anul acesta, Petrom cel mai mare jucatordin piata de profil avand aceleasi estimari pesimiste.

Potrivit declaratiilor recente ale Marianei Gheorghe, CEO alPetrom, anul acesta este asteptata o reducere de 5% a volumelorvandute, la nivel de piata fiind sesizabila o inrautatire aconditiilor chiar din ultimele luni ale anului trecut.

La nivel de piata, potrivit estimarilor Petrom, cea mai marecompanie locala, vanzarile de carburanti au scazut anul trecut cu6%, dupa ce ani de-a randul vanzarile de benzina si motorina auinregistrat evolutii ascendente pe fondul cresterii economice si alextinderii parcului auto. Pe segmente de piata, cel mai afectat afost cel comercial unde scaderea volumelor vandute a fost de 9%, intimp ce pe segmentul de retail volumele comercializate in 2009 aufost cu circa 3% mai mici fata de cele din 2008.

Se tem de somaj

Jucatorii cred insa ca anul acesta lucrurile se vor inversa,segmentul care va avea de suferit cel mai mult urmand sa fieretailul. Principalul motiv pe care se bazeaza aceasta estimareeste scaderea puterii de cumparare care ar putea interveni pefondul cresterii numarului de someri. Datele statistice sustinaceste prognoze venite din partea petrolistilor, in contextul incare in luna februarie, rata somajului a crescut cu 0,2 puncteprocentuale, pana la 8,3%, in total fiind 762.000 de someriinregistrati in structurile Agentiei Nationale de Ocupare a Forteide Munca.

"Comparativ cu primele luni ale anului trecut, vanzarile noastredin ianuarie-februarie sunt cam la acelasi nivel", spuneChirilescu.

Potrivit celor mai recente informatii din partea Lukoil Romania,compania a inregistrat in primele noua luni ale anului trecutafaceri de 932 de milioane de dolari, aproape de doua ori mai micicomparativ cu nivelul de 1,7 miliarde de dolari inregistrat inperioada similara din 2008. Profitul operational era la acel momentde 47,4 milioane de dolari, cu 23,5% mai mic fata de primele treitrimestre din 2008. Scaderea vanzarilor a fost explicata dereprezentantii Lukoil Romania atat prin diminuarea cu 10% avolumelor vandute de companie precum si prin faptul ca preturile devanzare au fost mai mici decat in 2008, pe fondul deprecieriibarilului de petrol.

Pentru anul acesta, reprezentantii Lukoil nu au in planextinderea retelei, ci poate doar marirea numarului de francize."Nu mai construim benzinarii. Este posibil sa extindem numarul defrancize. Acum cred ca avem 23 de francize", a mai precizatChirilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO