România 5%

Mai mulţi fermieri arădeni au construit o fabrică de lactate ca să intre în hipermarketuri

21 apr 2015 Autor: Cristina Rosca

Un grup 16 de fermieri a devenit furnizorul celor mai mari reţele de comerţ modern după ce a investit 2 mil. euro într-o fabrică de lactate în Arad. Fabrica Cris Sib Lacto din localitatea arădeană Socodor a început să producă în 2011, iar astăzi funcţionează la capacitate maximă, procesând 15.000 de litri de lapte pe zi.

„Am decis să investim în fabrică pentru că doar astfel puteam intra în comerţul modern, în magazinele mari. Înainte noi ne vindeam produsele la Bucureşti, în pie­ţele tradiţionale sau către mici magazine. Ne-am dat seama însă că viitorul este în comerţul modern“, spune Ioan Branga, directorul general al Cris Sib Lacto şi unul dintre fermieri. El adaugă că cei 16 parteneri au în total 30.000 de oi, astfel că materia primă este asigurată în cea mai mare parte a timpului intern. În momentele de vârf însă compania cumpără lapte şi de la alţi fermieri.

Investiţia de la Arad este una dintre puţinele în domeniu în contextul în care în criză s-au închis peste 100 de fabrici de lactate, în timp ce un singur jucător mare, Olym­pus, a investit într-o fabrică de la zero pe plan local. În acest context, asocierea între mai mulţi fermieri de mici dimensiuni şi realizarea de investiţii în mici centre de producţie ar putea asigura economiei o creştere de 5%. O altă in­ves­tiţie similară a fost făcută în Harghita, unde peste 100 de cres­cători de bovine au deschis o fabrică de lapte. Investiţia a fost de 450.000 de euro.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.04.2015

 
Cuvinte cheie:
fermieri
, ARad
, fabrica de lactate
, hipermarketuri
, comert
, materii prime
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide