Companii

Malin Malineanu, Best Western: Cu trei noi hoteluri afiliate depasim 1.000 de camere

Malin Malineanu, Best Western: Cu trei noi hoteluri afiliate depasim 1.000 de camere

Malin Malineanu, development coordinator al Best Western Romania: In continuare ne vom dezvolta prin afilierea de hoteluri de trei si patru stele. Foarte rar se intalnesc hoteluri Best Western de doua sau cinci stele. Avem insa un sub-brand, Best Western Premier (de patru stele plus - n. red.) care nu a ajuns inca in Romania, pentru ca nu au existat proprietati care sa satisfaca exigentele acestei nise superioare. Avem cateva discutii si nu excludem aceasta posibilitate.

20.03.2008, 15:41 504

"In momentul de fata sunt noua hoteluri afiliate la lantul Best Western si in scurt timp vom adauga inca trei. Best Western devine astfel cel mai mare lant international ca numar de unitati hoteliere in Romania si va depasi 1.000 de camere", a spus Malin Malineanu, development coordinator al Best Western Romania.
Pe piata locala mai sunt prezente lanturile internationale Ramada, Golden Tulip, dar si lanturile autohtone Unita Turism si Continental.
Cele trei noi locatii ale Best Western de la Baia Mare, Zalau si Hunedoara sunt in proprietatea unor societati din portofoliul SIF Banat-Crisana si vor fi clasificate la trei stele.
"Cele trei hoteluri vor insuma peste 200 de camere si sunt in stadiul de renovare si reconfigurare. Probabil la jumatatea anului vor fi deja afiliate si vor fi active in sistemul centralizat de rezervari", a precizat Malineanu, care a adaugat ca SIF Banat-Crisana mai are un proiect la Oradea, care ar putea fi afiliat tot la Best Western.
SIF Banat-Crisana, care mai detine hoteluri si in Timisoara sau Cluj, deruleaza la Oradea o investitie de sapte milioane de euro intr-o unitate hoteliera.
Cele noua hoteluri Best Western plasate in Arad, Bucuresti, Gura Humorului, Cluj, Constanta, Resita, Timisoara, Lacul Sfanta Ana si Sibiu, unde a fost deschis recent Fantanita Haiducului, au rulat anul trecut afaceri cumulate de peste 12 milioane de euro, urmand ca deschiderea celorlalte trei unitati sa duca afacerile la 15 milioane de euro in acest an.
Desi tinteste mai multe orase din tara, Best Western va continua in acest an cu portofoliul de 12 unitati, urmand ca in 2009 sa dea din nou unda verde la noi afilieri.
"In acest an vom continua cu 12 hoteluri, urmand ca in 2009 sa afiliem si altele. Vizam orasele Iasi, Galati sau Braila. Cred ca acum cel mai mare potential il au orasele de interes zonal, pentru ca piata a devenit saturata in orase precum Timisoara, Brasov", a mai spus Malineanu, care precizeaza ca strategia lantului este de a avea un singur hotel intr-o localitate, pentru a evita concurenta interna.
Aceasta regula s-ar putea sa aiba insa o exceptie, avand in vedere ca hotelul Parc din Capitala, care in prezent functioneaza sub umbrela Best Western, va deveni Ramada si va fi inlocuit cu doua sau trei unitati.
"Anul acesta hotelul Parc va continua sub afilierea Best Western, iar de anul viitor s-ar putea sa mergem in Capitala pe o varianta de doua sau trei hoteluri. In general nu afiliem un al doilea hotel intr-o localitate, dar acum, ca nu vom mai avea o capacitate mare, ne vom replia pe doua-trei hoteluri cu 50-80 de camere care sa asigure echilibrul atat intre nordul si centrul Bucurestiului, cat si intre trei si patru stele", a spus Malineanu, care a adaugat ca hotelul Best Western din Bucuresti a avut cel mai mare grad de ocupare, de circa 75%-80%, urmat de hotelul de la Mamaia dezvoltat de familia Zahiu si de unitatile de la Cluj si Timisoara.
Potrivit reprezentantului Best Western, piata din Bucuresti continua sa fie foarte profitabila pentru hotelieri, iar marile lanturi si-au facut deja simtita prezenta.
"Cred ca afilierea la un lant international a devenit din ce in ce mai importanta, pentru ca altfel hotelul ramane captiv unei distributii autohtone", a adaugat Malineanu.
Din cele 1.000 de camere aflate sub umbrela Best Western in Romania, circa 40% sunt de trei stele si 60% de patru stele, in perioada urmatoare compania tintind acelasi segment.
"In continuare ne vom dezvolta prin afilierea de hoteluri de trei si patru stele. Foarte rar se intalnesc hoteluri Best Western de doua sau cinci stele. Avem insa un sub-brand, Best Western Premier (de patru stele plus - n. red.), care nu a ajuns inca in Romania, pentru ca nu au existat proprietati care sa satisfaca exigentele acestei nise superioare. Avem cateva discutii si nu excludem aceasta posibilitate", a precizat Malineanu.
Best Western este o organizatie care afiliaza hoteluri independente din punct de vedere al proprietatii si din punct de vedere al managementului, dupa un model de tip franciza.
"Hotelurile sunt afiliate daca respecta un anumit sistem de standarde, care sunt insa mai lejere, avand in vedere ca Best Western este la nivel international o organizatie non profit", a precizat Malineanu.
Pentru a opera sub umbrela Best Western, proprietarii hotelurilor platesc o taxa de afiliere, taxe anuale care difera in functie de numarul de camere, o taxa de marketing care se percepe tot anual si o taxa de rezervare, care acopera costurile cu platformele globale de distributie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO