Companii

Mallurile din Brăila aflate la opt minute distanţă: unul e în insolvenţă, altul e proaspăt extins

European Retail Park

Mallurile din Brăila aflate la opt minute distanţă: unul e în insolvenţă, altul e proaspăt extins

Autor: Cristi Moga

03.04.2011, 23:45 788

Parcare pe jumătate goală sau pe jumătate plină, în funcţie decum vrei să vezi lucrurile, formaţii care îşi acordau instrumentelepe o scenă amenajată lângă patinoar şi cozi la primul KFC deschisîn Brăila, oraş de peste 200.000 de locuitori.

Acestea erau coordonatele proiectului European Retail Park,unde proprietarii au inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute oinvestiţie de 7,2 mil. euro pentru realizarea unui spaţiusuplimentar pentru un multiplex Cinema City cu 10 săli, un patinoaracoperit şi un food-court pentru zece restaurante.

La opt minute distanţă, pe drumul de tiruri care leagă Brăila deGalaţi, "primul lacăt pe un mall", montat acum aproape doi ani peproiectul Armonia, este tot acolo. Proiectul este îngrădit, iar pepoartă sunt prinse două buline roşii de tablă, traversate de odungă albă - semnalizatoarele rutiere de "interzis".

Sigla Carrefour de pe clădirea albastră a fost dată jos şimutată tocmai la Severin, unde retailerul francez a deschis anultrecut un alt hipermarket cu o bună parte din activele magazinuluide la Brăila. Emblema colorată cu Armonia este tot pe clădirea decirca 35.000 de metri pătraţi, ridicată de grupul RED, dar prinparcarea atent trasată se plimbă doar un paznic cu un baston delemn, iar pe lângă borduri au început să crească buruieni.

Firma care deţine proiectul Armonia, Red Project Three, este îninsolvenţă, iar în următoarele săptămâni administratorii ar trebuisă vină cu un plan de reorganizare pentru a încerca să evitefalimentul.

De cealaltă parte, sud-africanii de la NEPI încearcă să facă dinEuropean Retail Park Brăila, proiect cumpărat în 2009 pentru 63 demilioane de euro, un centru regional de cumpărături, după ce au dussuprafaţa închiriabilă a proiectului la 60.000 de metri pătraţi,unul dintre cele mai mari parcuri comerciale din ţară.

O investiţie totală de 70 de milioane de euro care se vrea sădeservească un milion de locuitori din regiune, adică pe lângăoraşele Brăila şi Galaţi, alte cinci localităţi, respectiv Tecuci,Tulcea, Buzău, Focşani şi Slobozia, potrivit reprezentanţilorfondului de investiţii.

Datele macro nu arată însă foarte încurajator. Rata şomajuluidin judeţul Brăila este de 7,7%, peste media la nivel naţional, de6,58%, în timp ce salariul mediu net este cu 25% mai mic decât lanivel naţional, respectiv 1.067 de lei în Brăila faţă de 1.424 leiîn toată ţară.

Mai important decât aceste cifre seci este faptul că în Brăilanu există în momentul de faţă o investiţie majoră, care să creezemii de locuri de muncă direct, dar şi pe orizontală, astfel căsingura firmă din judeţ prezentă între cele mai mari 300 decompanii din România este cea a sud-coreenilor de la STX, caredeţin şantierul naval din localitate.

Cum au gândit în aceste condiţii investiţia sud-africanii de laNEPI, care au realizat sin­gura inaugurare semni­fica­tivă despaţii comerciale de la înce­putul acestui an?

"Aveam o zonă în spatele centrului comercial care trebuiaexploatată. (...) În prezent poţi construi spaţii comerciale "laroşu" cu un preţ de 500-550 de euro/metrul pătrat, fără a lua încal­cul costul cu terenul", explică Michael Beux, director pe zonade dezvoltare comercială în cadrul NEPI.

Hotărârea privind extinderea proiectului a fost luată în toamnaanului trecut, iar în decurs de şase luni investiţia a fostfinalizată, finanţarea fiind realizată din fondurile proprii alecompaniei listate pe bursele din Londra şi Johannesburg.

Care este miza? În prezent proiectul atrage 15.000 de vizitatoriîn timpul săptămânii şi aproximativ 25.000 în zilele de weekend,potrivit reprezentanţilor centrului comercial, care speră că vorreuşi prin extinderea proiectului să ţină oamenii în mall pentrumai mult timp şi chiar să dubleze numă­rul de vizitatori.

Reprezentanţii NEPI nu oferă detalii privind vânzărileretailerilor sau veniturile obţinute din chirii. Se rezumă sădeclare că pe parcursul anului trecut chiriaşii au avut vânzări maimari cu circa 15-20% faţă de anul precedent, până la aproximativ50-60 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Una dintre explicaţii pentru creşterea vânzărilor vine şi dinfaptul că în 2009, până la sfârşitul lunii august, în Brăilafuncţionau ambele centre comerciale, iar retailerii proiectuluiEuropean Retail Park au avut, cel mai probabil, de câştigat de peurma închiderii Armonia.

Afacerile din retail nu sunt însă uşor de gestionat în aceastăperioadă. Deşi Tiberiu Smaranda, director de dezvoltare în cadrulNEPI, spune că pe fondul creşterii vânzărilor pe parcursul anuluitrecut retailerii nu au mai cerut reduceri de chirii, comerciantulde mobilier Staer, aflat în insolvenţă, a lăsat gol un spaţiu demari dimensiuni în proiectul European Retail Park, alegând sădeschidă o altă unitate în interiorul oraşului.

În cadrul complexului cei mai mari chiriaşi sunt în prezentCarrefour, Bricostore, Altex, Hervis, New Yorker, Deichmann,Sprider Stores sau Reserved, iar din opt aprilie Cinema City vadeschide un multiplex cu zece săli, ridicând numărul locurilor demuncă din cadrul proiectului la 450.

"Este bine la mall, nu avem timp să ne plictisim", spune unadintre vânzătoarele unui magazin de haine din cadrul mallului, deşivineri, la orele amiezii, numărul clienţilor putea fi număratdintr-o singură privire.

Privind din prisma faptului că pentru împachetarea şi vânzareahainelor într-un magazin amenajat frumos, cu aer condiţionat,salariul este de cele mai multe ori mai mare decât cel alangajaţilor din producţia de textile, centrele comerciale aducbeneficii comunităţii. Pentru progres economic şi creşterea puteriide cumpărare este însă nevoie şi de alt gen de investiţii.

European RetailPark

Inaugurare: mai 2008

Suprafaţăînchiriabilă: 60.000mp

Investiţie: 70 mil. euro.

Chiriaşi: Carrefour, Bricostore, Altex, CinemaCity, New Yorker

Proprietar: NEPI

Stadiu: în curs de finalizare a unei extensiide 14.000 mp, o investiţie de 7,2 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO