Companii

Manea, Novartis: Munca intr-o multinationala poate fi comparata cu birocratia de la stat

18.08.2008, 20:01 63

Sistemul de lucru din cadrul companiilor multinationale este comparabil cu birocratia specifica institutiilor statului, este de parere Dan Manea, care ocupa din aprilie functia de HR head pe Europa de Nord in cadrul Novartis Pharma Services, divizie a gigantului farmaceutic elvetian Novartis.
"Lucrul intr-o organizatie mare poate fi comparat intr-o anumita masura cu sistemul administrativ din tara. In Romania, cand ai nevoie de niste documente oficiale, trebuie sa treci prin patru-cinci birouri ca sa primesti o stampila", spune Manea, care are o experienta de 12 ani in resurse umane in multinationale din industria farmaceutica, ca Eli Lilly sau Novartis, ultima pozitie detinuta fiind cea de director regional de HR pe Europa de Est al Novartis. Corporatiile nu lucreaza la nivelul acesta de ineficienta, dar au cateva elemente de latenta in sistem.
Pe de alta parte, in cadrul unei firme mici, bazate pe antreprenoriat, lucrurile se pot face mult mai simplu. Este de ajuns sa dai un telefon, iar daca persoana de decizie este de acord, nu trebuie sa mai astepti raspuns la e-mailuri si nici sa dai alte telefoane.
"Lucrul intr-o corporatie multinationala are un dezavantaj, si anume, ca acestea (multinationalele - n.r.) sunt in general entitati mari cu un anumit grad de sinergie negativa, adica unele procese se desfasoara intr-un ritm lent din cauza multiplelor niveluri de decizie. Exista si o serie de avantaje ale corporatiei, segmentele organizationale mai mici, sau mai putin evoluate avand posibilitatea de a beneficia de un set de sisteme si practici care a fost testat in segmentele mature ale corporatiei, intrucat orice corporatie are un set de politici care pot fi foarte usor transferate cu mici modificari de la o tara la alta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO