Companii

Medicover intră în „etapa România“: două spitale, un laborator regional şi clinici

Medicover intră în „etapa România“: două spitale, un laborator regional şi clinici

Autor: Ioana David

27.09.2010, 23:53 281

Grupul suedez Medicover, unul dintre principalii jucători pepiaţa serviciilor medicale private, a ajuns cu dezvoltarea în"etapa România", după investiţii de 200 mil. euro în Polonia şi vaaloca în jur de 70-80 mil. euro pentru a construi un spitalgeneralist de mari dimeniuni în Pipera cu 200 de paturi, o unitatede mai mici dimensiuni specializată în naşteri şi ortopedie înpartea de nord a oraşului, şi un laborator regional al Synevo totîn Bucureşti.

Doar investiţia în spital se ridică la 50 mil. euro. Lucrărilela spitalul generalist vor începe în februarie anul viitor şi au catermen de finalizare 2013, "când economia va ieşi din recesiune" şieste cea mai mare investiţie anunţată într-o unitate spitaliceascădin România.

"Nu este atât de simplu. Trebui să-ţi faci serios temele înaintede a începe să construieşti un spital", spune Fredrik Ragmark, CEOal Medicover, răspunzând la o întrebare legată de termenul extinspe care compania l-a prevăzut pentru derularea lucrărilor.

În ultimii ani Medicover a fost o prezenţă mai degrabă discretă,iar după o extindere puternică înainte de 2006-2007, planurile aufost extrem de prudente. În 2007, compania a fost a treia care aanunţat planuri pentru un spital privat, înainte ca "febra"spitalelor să ajungă în industrie. La acea vreme spitalele carefuncţionau erau Euroclinic şi cel al MedLife.

Abia recent restul jucătorilor au anunţat că vor sa facăspitale, transformând piaţa medicală privată în cel mai "vânat"sector pentru investiţii.

Efervescenţă şi bani în servicii medicale

"Acum începe programul de investiţii din România. Este multăactivitate în industria medicală privată de aici. Sunt mulţi carecheltuiesc o grămadă de bani pentru achiziţia de companii, însă noipreferăm să construim facilităţi", a mai spus Fredrik Ragmark.

Sectorul medical privat este unul dintre cele mai dinamice dineconomie, în ultimele luni existând o adevărată bătălie întreoperatori pentru achiziţia de companii sau pentru câştigarea decotă de piaţă, iar proiectul Medicover este cel mai mare anunţatpână acum pe această piaţă.

SpitalulMedicover din Pipera va deveni primul din România care se va bazape o gamă extinsă de intervenţii, în prezent majoritatea fiindaxate pe naşteri şi intervenţii uşoare. "Aşa ceva nu seconstruieşte în şase luni. Să faci clinici nu e cel mai dificillucru", a spus Joe Ryan, CFO al grupului.

Compania demarează în această perioadă şi businessul dinasigurări, care va susţine o parte din activitatea spitalului.Într-o primă etapă în cadrul spitalului vor lucra 200 de oameni,efectivul urmând să ajungă la 400 în momentul în care va ajunge lacapacitate maximă.

Un alt proiect, dar care va fi terminat în prima jumătate aanului viitor, vizează un spital de sub 100 de paturi în urma unorinvestiţii de aproximativ 10 mil. euro, "o facilitate mai mică". Încadrul acestui spital vor lucra aproximativ 50 de medici şi 70 deasistente.

"Este la modă să investeşti în servicii medicale private. Amvăzut acelaşi lucru şi în Polonia acum doi-trei ani, unde toţicompetitorii noştri au fost cumpăraţi de investitori financiari,dar timpul va spune dacă vor reuşi. Este aproape o cursă săinvesteşti bani în spital. Va fi o piaţă dură", a adăugatRagmark.

Medicover a investit 200 mil. euro în Polonia şi în laboratoareîn alte ţări. În Varşovia compania a finalizat în urmă cu un an unspital, primul din reţeaua internaţională a grupului.

Ragmark a explicat faptul că recuperarea investiţiei într-unspital privat se face într-o perioadă lungă de timp, iar desprevalul de investiţii anunţat că este de părere că "sunt prea mulţioameni care aleargă după acelaşi lucru în acelaşi timp".

Piaţa devine "destul de competitivă"

Pe piaţa locală, Medicover operează reţeaua de clinici sub acestnume, dar şi o reţea de laboratoare, Synevo. Anul acesta, grupulmizează pe o cifră de afaceri cumulată de 31 mil. euro, în creşterecu 15% comparativ cu 2009, "în condiţiile dificile de piaţă".

"Indiferent de ce spun alţii, despre cât de minunat este totul,adevărul este că sunt mai puţini bani în piaţă pentru consum,inclusiv pentru servicii medicale", a spus Joe Ryan, CFO algrupului. El a adăugat că marjele de profit sunt sub presiune, darcă pe unele segmente vor fi creşteri ale profitabilităţii, iar pealtele scăderi.

Şefii Medicover sunt primii din segmentul medical privat carevorbesc despre "condiţii dificile de piaţă", majoritateacompaniilor anunţând o creştere susţinută a consumului şi avansurisemnificative ale veniturilor.

În 2011, mediul se va schimba destul de mult în România, pemăsură ce se vor finaliza spitale private, iar "piaţa va fi destulde competitivă aici". "Ştim cât de dificil este să umpli şi să faciprofitabil un spital", a adăugat Ryan.

Medicover a intrat pe piaţa românească prin achiziţia clinicilorRombel în 1997. Ulterior, a luat naştere şi firma Synevo prinsepararea în 2003 a diviziei de laboratoare Medicover Rombel decompania Medicover. Ulterior modelul Synevo a fost exportat şiimplementat în mai multe state din regiune, iar echipele româneştisunt implicate în aceste proiecte.

Un alt proiect al companiei vizează o facilitate din domeniuloncologiei, însă reprezentanţii Medicover nu au oferit mai multeinformaţii în acest sens. De asemenea compania va continuaextinderea cu clinici private.

Piaţa serviciilor medicale private este estimată la circa 400mil. euro, iar competitorii Medicover sunt MedLife, Centrul MedicalUnirea, Sanador, Medsana, Gral, Romar, Clinica Polisano,Euromedic.

S-au uitat şi la achiziţii

Medicover a fost interesată şi de preluarea spitaluluiEuroclinic, dar reprezentanţii companiei spun că au decis să nucumpere pentru că "nu era pentru noi, era prea complicat". Înfinal, bătălia pentru Euroclinic a fost câştigată de către CentrulMedical Unirea, firmă controlată de fondul de investiţii AdventInternaţional.

Un alt proiect care urmează să fie deschis în perioada următoareeste un laborator regional al Synevo, un proiect de 10 mil. euro, oinvestiţie extrem de mare pentru piaţa laboratoarelor.

Piaţa serviciilor medicale private este estimată la circa 400mil. euro, iar competitorii Medicover sunt MedLife, Centrul MedicalUnirea, Sanador, Medsana, Gral, Romar, Clinica Polisano,Euromedic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO