Companii

Mediul de afaceri din Mureş: Este nevoie de o comunicare mai bună între investitori şi administraţia locală pentru a transforma oraşul Târgu-Mureş într-un hub regional

ZF a organizat joi conferinţa cu tema „Dezvoltarea mediului de afa­ceri din judeţul Mureş“. Foto: Zoltan Galna

ZF a organizat joi conferinţa cu tema „Dezvoltarea mediului de afa­ceri din judeţul Mureş“. Foto: Zoltan Galna

Autor: Laurentiu Cotu

01.07.2014, 00:07 2556

Consolidarea mediului aca­de­mic, modernizarea aero­por­tu­lui, dezvoltarea infrastructurii, creşterea numărului de turişti odată cu crearea unui canal de comunicare mai eficient între investitori şi factorii de decizie locali ar putea transforma oraşul Târgu-Mureş într-un hub regional de afa­ceri în următorii ani, poate chiar un hub eco­nomic Pharma, au apreciat repre­zen­tanţii mediului de afaceri din Mureş prezenţi la conferinţa „Dezvoltarea mediului de afa­ceri din judeţul Mureş“, oragnizată de Ziarul Fi­nanciar împreună cu compania de asigu­rări Allianz-Ţiriac.

Cu o populaţie de peste 550.000 de per­soane şi cu un PIB per capita de 5.300 de euro (cu 21% mai scăzut decât media naţio­nală), judeţul Mureş a fost eclipsat în ultimii ani de Cluj, Sibiu sau Braşov, judeţele vecine care au reuşit să se dezvolte mult mai bine din punctul de vedere economic prin atra­gerea de investiţii străine noi. „Au fost multe de­cizii politice greşite care au dus la distru­ge­rea industriei locale, a unei zone cu re­sur­se serioase, emblematică pentru eco­no­mia ro­mânească. Este un de­zas­tru ceea ce se în­tâm­plă cu pădurile din Mureş, cu spitalul local, însă nu am cuvinte de laudă nici pen­tru aeroport sau pentru com­binatul Azo­mu­reş, care continuă să po­lueze“, a spus Dorin Florea, primarul muni­ci­piului Târgu-Mureş.  

După Revoluţie, în urma unor priva­ti­zări destul de „discutabile“, municipiul Târgu-Mu­reş a pierdut o serie de mari între­prin­deri mecanice, electrotehnice şi de bu­nuri de larg consum, însă, cu toate acestea, în pre­zent a început procesul de reindus­tria­li­zare a oraşului.

Faţă de judeţele vecine, situaţia econo­mică a Mureşului este dezavantajată din punctul de vedere al infrastructurii, iar una dintre soluţii ar fi realizarea unei conexiuni rapide, o superstradă, între Târgu-Mureş şi Cluj, prin implicarea adminis­tra­ţiilor jude­ţe­lor învecinate dacă nu există sus­ţinere de la centru pentru aceste in­ves­tiţii. Mediul de afaceri din Mureş consideră că revitalizarea businessului local trebuie fă­cută prin investiţii în domeniul farmaceutic, ţinând cont de tradiţia pe care Târgu-Mureş o are în acest sector de activitate, dar şi prin dezvoltarea unor centre de prelucrare a lemnului, cu valoare adăugată mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO