Companii

Micii petrolişti au o felie de 10% din piaţa de 5,5 mld. $ a carburanţilor

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

22.10.2013, 20:51 567

Benzinăriile independente au ajuns la o cotă de piaţă, în volume, de peste 10% din vânzările totale de benzină şi motorină, creşterea ponderii acestor afaceri neconectate la grupuri petroliere de talie mare fiind de altfel o caracteristică semnalizată la nivelul pieţei petroliere europene, nu doar în România.

Potrivit datelor disponibile, în acest moment există circa 600-700 de astfel de benzinării în România, dintr-un total de peste 2.000 de puncte de alimentare, prin care se vând carburanţi de circa 550 de milioane de dolari, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor din piaţă.

Un alt fenomen care începe să prindă contur la nivel european este cel al benzinăriilor fără personal, care au înregistrat creşteri spectaculoase pe pieţe precum Italia sau Polonia în contextul în care orice companie încearcă să-şi reducă cheltuielile.

„Cota de piaţă deţinută de benzinăriile fără personal este în creştere de-a lungul continentului european“, se arată  într-un studiu asupra pieţei de carburanţi realizat de firma de consultanţă imobiliară CBRE, care citează datele companiei de studii Verdict. În România, singura companie petrolieră de talie mare care a atacat acest segment este Rompetrol, al doilea jucător ca mărime din piaţa de profil, care în prezent are 113 benzinării expres, dintr-o reţea totală formată din 405 puncte de alimentare, potrivit datelor transmise de companie.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO