Companii

Mihaela Rodica Suciu, director general, DEER, cel mai mare operator din distribuţia de energie din România: Ritmul tranziţiei energetice seamănă, mai degrabă, cu o terapie-şoc. Trebuie să calibrăm investiţiile cu suportabilitatea consumatorului

Mihaela Rodica Suciu, director general, DEER, cel mai...

Autor: Roxana Petrescu

03.05.2023, 18:40 715

Cu 200.000 de kilometri de reţele de energie şi 4 milioane de consumatori, Distribuţie Energie Electrică România (DEER) este cel mai mare operator din distribuţia de energie din România Iar când de la cele mai înalte niveluri ale UE se ţes strategii pentru neutralitate climatică în 2050, Mihaela Rodica Suciu, director general DEER, asociază această tranziţie cu o terapie-şoc, subliniind că acest fenomen înseamnă miliarde de euro, bani care trebuie recuperaţi de la consumatorii de energie Astfel, găsirea echilibrului între ritmul de implementare, necesarul de investiţii şi suportabilitatea consumatorului final de energie este cea mai mare provocare.

DEER este cel mai mare ope­rator de distribuţie din ţară, asigurând serviciul de distribuţie a energiei elec­tri­ce pentru aproape 4 mili­oane de clienţi în 18 judeţe ale României. Compania gestionează peste 200.000 km de reţele electrice, circa 450 de staţii de transformare de înaltă şi medie tensiune şi peste 30.000 posturi de transformare. Peste 80% din reţelele electrice au fost puse în funcţiune înainte de anul 2000.

„Sistemul energetic al UE traversează, în prezent, perioada cu cele mai profunde modificări din ultimele decenii (poate că niciodată nu a fost o transformare mai mare), iar piaţa energiei electrice se află în centrul acestui proces de schimbare. Toate statele membre UE se confruntă, astăzi, cu aceeaşi situaţie: criză energetică, siguranţă redusă în aprovizionare, preţuri uriaşe, tran­ziţie «verde», din punctul meu de ve­dere, foarte rapidă. Să nu uităm că vrem să atingem neutralitatea climatică până în 2050. România şi-a propus ca, până în 2032, să renunţe la cărbune“, spune Mihaela Rodica Suciu, director general, DEER.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO