Companii

Ministerul Economiei, despre scandalul ajutoarelor de stat: Companiile care au câştigat au în spate companii globale puternice, cu resurse economice şi capacitate de investiţii. Am luat în calcul investiţiile şi nu bilanţurile prezentate, care pot părea derizorii. Ce arată datele publice

Ministerul Economiei, despre scandalul ajutoarelor de...

Autor: Răzvan Botea

12.04.2023, 14:28 972

Companiile care au primit finanţare au în spate companii globale puternice, cu resurse economice şi capacitate de investiţii, spun reprezentanţi ai Ministerului Economiei, într-un document consultat de ZF. Principalul criteriu care ar trebui luat în calcul pentru judecarea proiectelor este anvergura investiţiilor şi nu bilanţurile prezentate de companii, se mai arată în documentul citat.

„Cei 8 câştigători ai licitaţiei făcute de ministerul Economiei trebuie judecaţi după anvergura investiţiilor asumate, respectiv 2,1 miliarde de lei – aproximativ 430 de milioane de euro - nu după cifrele de bilanţ prezentate, care pot părea derizorii. În spatele acestor companii stau puternice companii globale, cu resurse economice şi capacitate puternice de investiţii.”

Precizările ministerului vin după ce a izbucnit un scandal în urma anunţării rezultatelor pentru acordarea de finanţare prin schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Din cele 97 de companii care au aplicat pentru fondurile în valoare totală de 300 mil. euro, 21 de companii au obţinut punctajul maxim şi doar 8 dintre acestea au primit finanţare. Sub „linie”, se află companii precum Chimcomplex, Exonia sau Promateris care au contestat rezultatele.

Printre câştigători se numără şi companii cu 2-3 angajaţi sau chiar niciun angajat şi una dintre companii are afaceri 5.100 de lei. Antreprenorii români amintiţi mai devreme au protestat şi au spus că cele opt companii nu au capacitatea să investească şi să obţină cofinanţarea pentru proiectele asumate.

În schimb, Ministerul Economiei spune că în spatele companiilor care au câştigat se află companii mari globale care pot duce la capăt investiţiile. Conform datelor publice, compania Nonwoven Global, cu sediul în Moreni, judeţul Dâmboviţa, are ca acţionar grupul PPE, înregistrat în Germania. Grupul este deţinut de mai mulţi antreprenori germani şi de Radu Ionescu-Varca, român stabilit în Elveţia. Printre câştigători sunt şi companii fondate de antreprenori români, cum este cazul ALEX MELCOVICH BH SRL, controlată de antreprenorul cu acelaşi nume, sau Eco Partnersheep Insulation, companie care construieşte o fabrică de procesare a lânii în Olt.

Ajutorul de stat se primeşte după realizarea investiţiei, astfel încât nu sunt riscaţi banii de la bugetul de stat, se mai arată în documentul citat.

Ce arată datele publice:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO