Companii

Miza contractelor externe: afacerile Autoliv, plus 73% în S1

Miza contractelor externe: afacerile Autoliv, plus 73% în S1

Autor: Laurentiu Cotu

11.10.2010, 23:49 219

Producătorul de componente auto Autoliv România, care face partedin grupul suedez Autoliv, şi-a revizuit în creştere estimărilepentru 2010 şi mizează pe o cifră de afaceri de 363,4 mil. eurofaţă de bugetul iniţial de 301 mil. euro.

Încă de anul trecut, când economia românească s-a contractat cupeste 7%, grupul suedez şi-a majorat businessul din România cu 70mil. euro, la 275 mil. euro (1,164 mil. lei), ca urmare atransferului unor contracte de producţie din alte fabrici europenela unităţile din Braşov şi Lugoj.

"Ne bucurăm de o bună reputaţie în cadrul grupului, încondiţiile în care, în plină criză financiară, afacerile AutolivRomânia au crescut, în timp ce Autoliv Europa a închis uneleunităţi de producţie şi a efectuat disponibilizări", a spus pentruZF Transilvania Ionel Fierbinţeanu, director general AutolivRomânia.

În primul semestru din acest an compania a raportat vânzăritotale de 194,5 mil. euro, în creştere cu peste 73% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut.

Grupul Autoliv a trecut în 2009 printr-un proces derestructurare a operaţiunilor globale, ceea ce a presupusînchiderea unor fabrici din Franţa, Germania, Mexic şi Tunisia şiconcedierea a mii de oameni. La nivel mondial, Autoliv deţineaproape 80 de fabrici şi circa 38.000 de angajaţi, în 29 deţări.

Potrivit reprezentanţilor producătorului de componente auto,prin transferul în România a unor contracte de producţie din alteţări cu costuri ridicate, în momentul de faţă a fost dezvoltată înRomânia cea mai mare platformă de producţie din grup. În România aufost transferate linii de producţie din ţări precum Germania,Franţa, Anglia, Polonia sau Turcia, reprezentanţii companieiexplicând această măsură prin faptul că fabricile locale au fostpreferate datorită productivităţii şi costurilor salariale maimici.

Costurile cu forţa de muncă în industria auto erau de 2,7euro/oră în România în 2008, conform datelor furnizate de AsociaţiaConstructorilor de Automobile, în timp ce în Germania ajungeau la27,7 euro/oră, în Polonia la 6,1 euro/oră, iar în Ungaria la 6,4euro/oră.

Creşterea producţiei pe plan local a adus totodată şi majorareaefectivului salarial, astfel că, în prezent, Autoliv România are3.100 de angajaţi, în condiţiile în care în perioada iunie2008-decembrie 2009 compania a mai angajat 800 de oameni. În 2008,Autoliv România avea circa 2.100 de angajaţi.

"Prognoza pentru 2011 ne arată o creştere a pieţei auto mondialecu evoluţii cuprinse între 5% şi 30%, în funcţie de zonageografică. Pentru Autoliv România, efectul crizei nu a avut impactîn evoluţia cifra de afaceri, poate şi datorită faptului că amprevăzut recesiunea cu cel puţin şase luni înainte de declanşare şiam putut lua măsurile adecvate acestei situaţii dificile'', a spusFierbinţeanu.

Dacă în 2009, când comenzile din industria auto s-au restrâns,Autoliv a revenit pe profit, raportând un rezultat net de aproape 7mil. euro, pentru anul în curs reprezentanţii companiei au estimatmajorarea de trei ori a profitului, la 22,1 mil. euro.

Autoliv România deţine la Braşov diviziile de producţie pentrucenturi auto de siguranţă, chingă, inflatoare pentru airbag, laPrejmer divizia de arcuri necesare producţiei de centuri desiguranţă, la Lugoj divizia de textile-airbag, iar la Timişoaradivizia de soft-verification. Ponderea exportului este de 80% dincifra de afaceri a companiei, clienţii Autoliv România fiind Opel,Dacia- Renault, Mercedes, Ford, Skoda, Audi, VW, Citroën, LandRover, Fiat, Peugeot. Grupul automotive suedez Autoliv a deschisprima fabrică din România, care produce centuri de siguranţă şisisteme pentru airbaguri, în anul 1997 la Braşov, aceasta fiindurmată în anul 2007 de o noua investiţie de 30 mil. euro în a douaunitate, în Lugoj. În ultimii doi ani compania a mai investit înRomânia încă 34 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO