Companii

Montero, primul mare distribuitor din farma care cere insolventa

Montero, primul mare distribuitor din farma care cere insolventa

Radu Tudorache, actionar Montero

18.02.2010, 23:12 544

Distribuitorul de medicamente Montero, controlat de fratiiTudorache, a cerut insolventa si propune un plan de reorganizarejudiciara, aflandu-se in imposibilitatea de a plati datoriilescadente. La finalul lui 2008 datoriile totale se ridicau la 50mil. euro.
Pe langa cererea formulata de companie, alti patru creditori aucerut insolventa distribuitorului.
"Este o situatia mai complexa. Si noi suntem intr-o analiza savedem exact ce s-a intamplat", a spus Radu Tudorache. El a precizattrei dintre firmele care au cerut insolventa: Secom (importator desuplimente alimentare), Seder (distribuitor de medicamente) siPrisum (importator de medicamente). Proprietarul Montero a spus case astepta sa fie firme mai mari care intra in insolventa, insa nua dorit sa precizeze nivelul datoriilor spunand ca "trebuie saasteptam sa vedem tabelul creditorilor".
Potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante, lafinalul anului 2008 Montero avea datorii totale de 180 mil. lei(aproximativ 50 mil. euro). Cifra de afaceri atingea atunci 274, 2mil. lei (74,5 mil. euro), in timp ce pierderile erau de 13,5 mil.lei (3,6 mil. euro). In cadrul companiei lucrau in 2008 circa 500de oameni. Tudorache a mai spus ca prelungirea termenelor de plataanul trecut a avut un efect negativ asupra companiei. Majoritateafirmelor din industria de medicamente au precizat ca au avut anultrecut probleme cauzate de recuperarea banilor din piata, inconditiile in care Ministerul Sanatatii a majorat termenele deplata catre farmacii de la 90 de zile la circa 180 de zile.
Montero nu se confrunta pentru prima data cu cereri de intrare ininsolventa dupa ce in vara anului trecut 10 companii au solicitatinsolventa. Tudorache spunea atunci ca "cererea de insolventa adevenit sportul national preferat pentru recuperarea creantelor, inRomania. Creditorii nu cred ca realizeaza ca in momentul in care ofirma este in insolventa si se accepta un plan de reorganizaredevine mult mai greu
sa-si recupereze banii". Tudorache a adaugat ca numaidistribuitorul din Bucuresti este afectat, in grup existand maimulti distribuitori regionali care continua sa functioneze normal.El nu a dorit sa precizeze cati distribuitori sunt in total.
In ceea ce priveste reteaua de farmacii Remedio care face parte,alaturi de Montero, din grupul Newarch Investments, proprietarul aspus ca nu este afectata pentru ca principalii furnziori eraudistribuitori precum Mediplus sau Farmexpert. In pofida problemelorlegate de cresterea termenelor de plata, pentru distribuitori nus-a pus problema falimentelor sau a insolventelor deoarece fie auprimit termene de plata mai mari de la producatori, fie au accesatcredite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO