Companii

Muncitorii de la Dacia sunt nemulţumiţi: de ce să crească doar salariile şefilor?

19.07.2010, 23:34 91

Muncitorii din uzina Dacia, a doua companie privată din România,cu afaceri de 2,1 miliarde de euro şi 13.000 de angajaţi, reclamăintenţia acţionarilor de a majora doar salariile unor şefi deechipe şi maiştri, care fac parte din middle management, fără a luaîn calcul o majorare colectivă.

"Administraţia Dacia a propus ca la reuniunea de marţi, 20iulie, a Comisiei Paritare (formată dintr-un număr egal dereprezentanţi desemnaţi de conducerea companiei şi de sindicat - n.red.) să se discute ideea unei creşteri individuale pentru un numărde manageri. Această măsură ar contribui la relaţia directă întreperformanţele managerilor şi salariile lor", a declarat Liviu Ion,directorul de comunicare al Group Renault România.

Şi liderii de sindicat au confirmat că discuţiile de mâinevizează creşterea salariilor în funcţie de performanţă, măsurămenită să "dezbine" echipele de angajaţi ai Dacia.

"Mâine (astăzi - n.red.) se va propune în comisie ca şefii deechipe şi maiştrii să beneficieze de o mărire de salarii. Nu estevorba de o creştere salarială pentru managerii companiei. Aceastăcreştere doreşte să dezbine echipa de la Dacia", a spus IonIordache, vicelider sindical Dacia.

Iordache a precizat că ieri la Dacia nu s-a întrerupt lucrul,fiind vorba de o adunare sindicală, adunări care au loc pe totparcursul anului.

Nemulţumirea sindicaliştilor vine de la faptul că aceastămajorare se acordă unei mici categorii de salariaţi, fapt careîncalcă în opinia lor contractul colectiv de muncă în condiţiile încare aceasta nu a fost menţionată în negocierile de la începutulacestui an. Cuantumul acestei creşteri individuale nu a fostcomunicat şi nici numărul de manageri care ar putea avea salariimărite. "Soluţia este să se aştepte negocierea contractuluicolectiv de muncă din 2011. Dacă totuşi se va decide aceastăcreştere, şi noi vom cere creşterea salariilor pentru toţimuncitorii şi vom apela la modalităţile legale de protest", asubliniat Iordache. În prezent, salariu minim net la Dacia pentruun muncitor calificat este de 1.650 de lei (393 euro), iar un şefde echipă câştigă peste 2.500 de lei (595 euro). Salariul mediueste de aproximativ 2.100 - 2.200 de lei (500- 520 euro), fără alua în calcul sporurile, potrivit sindicatului Dacia.

Salariul mediu net în industria auto a fost în 2005 de 220 deeuro, iar în patru ani a crescut cu 32%, ajungând la 321 de euro în2009, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

"Salariile din industria auto nu au crescut foarte mult înultimii ani. Totuşi, nu se poate compara salariul unui distribuitorde maşini din România cu cel al unui angajat de la Dacia, undeexistă sindicate şi contracte colective de muncă", spune OanaDatki, country manager al Consulteam.

Salariaţii Dacia au beneficiat de creşteri salariale de peste15% în fiecare an, iar salariile angajaţilor au crescut de aproapetrei ori în intervalul 2007-2010, la care s-au adăugat şi prime derezultat şi prime excepţionale, potrivit reprezentanţilorcompaniei. Ultima majorare a fost de 300 de lei în prima parte aacestui an.

Productivitate în creştere

Productivitatea celor 13.000 de salariaţi de la Dacia a crescutcu 60% faţă de anul 2005: dacă un angajat Dacia aducea în urmă cucinci un venit de 104.725 de euro companiei, în 2009 fiecaresalariat a avut un aport de 161.000 euro la cifra de afaceri acompaniei. Spre comparaţie, la nivel global, fiecare angajat algrupului Renault a adus cu câte 100.000 de euro mai mult companieidecât a adus un angajat al Dacia în România. Astfel, la venituri de33,7 mld. euro anul trecut şi 121.000 de angajaţi în toată lumea,productivitatea per salariat în cadrul Renault a ajuns la 277.000de euro.

Pentru prima dată de la preluarea de către Grupul Renault în1999, Dacia va acorda în acest an dividende în valoare totală de 37mil. euro acţionarilor. Cei mai importanţi acţionari ai Renaultsunt statul francez şi grupul Nissan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO