Companii

"Nebunia din imobiliare ne-a adus mai aproape de criza", spune omul care a semnat un deal cu Mittal

"Nebunia din imobiliare ne-a adus mai aproape de criza", spune omul care a semnat un deal cu Mittal
10.09.2009, 16:25 69

Aflat in premiera in fata presei in Romania, dupa ce timp de maimulti ani nu a acordat interviuri, Lutz Stache a anuntat preluareaafacerii cu var a ArcellorMittal Galati si investitii care impreunavor cumula 40 mil. euro. De asemenea, el a facut public faptul ca acumparat actiuni ale distribuitorului si retailerului demedicamente Remedia.

Omul de afaceri de origine germana a venit in Romania in urma cu18 ani adus de fostul presedinte si actionar al grupului Simcor,Mihai Voiculescu, si de atunci a investit intre 50 si 100 mil.euro.

"Am preluat fabrica de var de la ArcelorMittal si vom producenumai pentru companie. Am inceput deja programul de investitii,care prevede construirea de la zero a unei noi capacitati,precedenta fiind extrem de veche", a spus Stache.

Finalizarea investitiei este programata peste doi ani, urmand caatunci afacerea cu var sa genereze anual vanzari de 35-40 mil.euro. Pana atunci antreprenorul asteapta venituri de 6-7 mil. euroanual. Achizitia a fost derulata prin intermediul firmei AHG SimcorIndustry SRL.

"Oferta prea tentanta"

Industria ramane unul dintre domeniile in care va continua sainvesteasca, insa nu da detalii despre planurile pe care le are.Intrebat daca va urma strategia lui Voiculescu, care a investit 2mil. euro in achizitionarea a 60 de apartamente in doua blocuri laBerlin, Lutz a spus ca "dansul m-a adus aici si de aceea pe viitorvom face tot timpul ceva impreuna".

Omul de afaceri german admite ca daca ar fi vandut anul acesta,nu ar fi obtinut acelasi pret, si cu toate acestea a vandut pentruca " a fost mult prea tentant". Noul proprietar al Simcor estefondul de investitii Enterprise Investors prin compania MaconDeva.

"Am trait mai multe crize. Prima a fost in 1994 in Germania candconstructiile au inceput sa scada cu 20-30% in fiecare an. Patruani mai tarziu in Polonia am vandut doua fabrici la timp. Pe atreia am vandut-o prea tarziu. Cunosc foarte bine piata romaneascasi atunci cand in cinci ani capacitatile s-au dublat mi-am datseama ca nu este normal. Am simtit ca va fi un recul pe bazastatisticilor", spune Lutz Stache. El este de parere ca o situatiesimilara este si in cazul mallurilor. "Sunt mult mai multe decat arfi trebuit, iar astazi nimeni nu mai poate vinde malluri". Inlegatura cu posibile investitii imobiliare, Stache spune ca "incanu are".

Actiuni, "pe ici, pe colo"

Cea mai recenta achizitie din Romania o reprezinta preluareaunui pachet de 23% din actiunile Remedia, achizitii derulate incadrul majorarii de capital, cat si ulterior. El va continuaafacerile, insa spune ca nu are in vedere un pachet majoritar. Pede alta parte, Valentin Tarus, actualul actionar majoritar alRemedia, intrebat daca analizeaza cedarea controlului, a raspuns"de ce nu?".

Stache s-a uitat si la alti distribuitori de medicamente, insa aales Remedia "pentru ca are cel mai mare potential". El mai are "peici, pe colo" actiuni si la alte companii farmaceutice locale, insanu procente semnificative.

Unul dintre primele proiecte pe care noul actionar le-a anuntatse refera la lansarea unei farmacii online, in urma unor investitiide circa 1 mil. euro.

"In state precum Germania, peste 30% din medicamente se vandprin internet", spune el. Deocamdata, legislatia romaneasca nupermite vanzarea de medicamente cu prescriptie prin internet,astfel ca initial proiectul va demara numai cu produse faraprescriptie. In 2011, cand Ministerul Sanatatii va introduceprescriptia electronica, ar putea demara si restul proiectului.

Ce a spus Lutz Stache in prima sa conferinta depresa

"Cum este situatia in fotbal, asa este si in industrie: undeexista potential, exista si companii active."

"Romania este o natiune a fotbalului. Se scrie despre fotbal maimult ca in orice alta tara din Europa. Presedintele FederatieiRomane de Fotbal ar trebui sa fie presedintele Romaniei, pentru case vorbeste mai mult despre el."

"Daca as sti cand va fi apogeul crizei, as castiga foarte multibani. Consider ca bancile, si in Romania si peste tot in Europa, aufacut foarte multe greseli. Una dintre ele este ca au dat foartemulte credite, mai ales in domeniul imobiliar."

"Chiria pentru un birou este cea mai mare din Europa. In Berlin,care aproape ca este orasul meu natal, platesc 5-10 euro pe metrulpatrat. In Bucuresti este cel putin dublu. Acelasi lucru estevalabil si pentru apartamentele private. Acest proces trebuie sa selinisteasca, sa se ajunga la o linie de plutire."

"Nebunia aceasta are un nume: Baneasa. Langa aeroport poti savezi sute de case construite, dar asa ceva nu am vazut nicaieri,nici la Londra unde aeroportul este in mijlocul orasului. Nu stiucine ar putea cumpara acolo. Nebunia domeniului imobiliar ne-a adusmai aproape de criza."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO