Companii

De la nebunia scumpirilor, acum s-a ajuns la preţuri negative la energie. Care sunt cauzele şi ce înseamnă pentru investitori: se face din nou diferenţa între speculatori şi cei care ştiu să plaseze bani în energie. Se curăţă bula

Cătălin Stancu, associated senior expert, Horváth: Va trebui să ne obişnuim cu volatilitatea extremă, se schimbă structura întregii pieţe de energie, se schimbă ordinea de merit. Pe piaţa locală funcţionează şi schema cu certificatele verzi care le permite investitorilor în regenerabile să iasă pe plus chiar dacă vând la preţ negativ.
 Problemele vor fi când vine vorba de finanţarea proiectelor nucleare sau a celor din zona de SMR (reactoare modulare mici - n.red.). Clar este că intrăm într-o decadă spectaculoasă pentru energie.

Cătălin Stancu, associated senior expert, Horváth: Va trebui să ne obişnuim cu volatilitatea extremă, se schimbă structura întregii pieţe de energie, se schimbă ordinea de merit. Pe piaţa locală funcţionează şi schema cu certificatele verzi care le permite investitorilor în regenerabile să iasă pe plus chiar dacă vând la preţ negativ. Problemele vor fi când vine vorba de finanţarea proiectelor nucleare sau a celor din zona de SMR (reactoare modulare mici - n.red.). Clar este că intrăm într-o decadă spectaculoasă pentru energie.

Autor: Roxana Petrescu

01.06.2023, 00:07 3203

În ultimele două weekenduri, energia spot s-a vândut pe piaţa locală la preţuri negative, în anumite intervale, o premieră pentru România, dar un fenomen mai des întâlnit pe pieţele vest-europene Scăderea cererii de energie alături de o producţie de energie eoliană foarte bună sunt printre cauzele care au dus la acest scenariu greu de imaginat în vara anului trecut când preţul energiei pur şi simplu explodase Ce înseamnă să treci de la peste 3.000 lei/MWh la -102 lei/MWh şi care este semnalul pentru investiţiile în energie?

„Investitorii serioşi nu se uită la preţurile de acum un an, de azi sau de mâine, ci la previziunile analiştilor pe termen lung. Lucrurile nu arată grozav, dar acum se face din nou diferenţa dintre speculatorii imobiliari şi cei care chiar ştiu să investească. Pentru aceştia din urmă este business as usual. Cine se sperie acum sunt păcălicii. Băncile cu care lucrăm au aceeaşi gândire ca noi, sunt pregătite pentru acest scenariu“, spune Radu Voinescu, managing partner, Sol Associates, dezvoltator de proiecte regenerabile la cheie.

De doi ani de zile, România este într-o fierbere în ceea ce priveşte avizarea de proiecte solare sau eoliene, mii de MW obţinând avizele tehnice de racordare la reţea sau chiar contractele de racordare. Dar pentru orice investitor în energie, ceea ce se întâmplă acum cu preţul îndeamnă la precauţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO