Companii

Nevoia de investiţii există. Companiile s-au bătut pe ajutoare de stat şi au depus proiecte pentru fabrici de 1,2 mld. euro

Nevoia de investiţii există. Companiile s-au bătut pe...

Autor: Dana Ciriperu

30.08.2016, 20:00 745

♦ Finanţele au pus la bătaie 638 mil. lei pentru ajutoare de stat, companiile au solicitat de trei ori mai mulţi bani ♦ Din 36 de proiecte, Finanţele au ales doar şase pentru a le sprijini cu ajutor de stat, epuizând plafonul alocat ♦ Dacă s-ar realiza, cu sau fără ajutor de stat, investiţiile celor 36 de firme vor trece de 5,4 mld. lei (1,2 mld. euro) ♦ Cele şase proiecte selectate şi-au asumat investiţii de 2,28 mld. lei (510 mil. euro).

Şase companii, dintre care două create în vara acestui an, au fost se­lec­tate dintr-o listă de 36 de firme pentru a beneficia de ajutoare de stat în valoare de 621 mil. lei pe o schemă care sprijină investiţiile cu impact major în economie.

Cele şase companii au dus la Ministerul de Finanţe pla­nuri care arată investiţii totale de 2,28 mld. lei, astfel că ajutorul de stat aco­peră un sfert din bugetele asumate de inves­ti­tori. Numărul de locuri de muncă ce vor fi create prin aceste investiţii nu a fost co­mu­nicat.

Producătorul de anvelope Pirelli, con­trolat de investitori chinezi şi compania Arc­tic deţinută de grupul turc Arcelik sunt sin­gurele două companii care vor primi aju­toare de stat de peste 100 de milioane de lei.

Alte patru companii, dintre care două sunt create în vara acestui an (Clariant Pro­ducts Ro şi Safe Med International), iau între 69 şi 97 de miliioane de lei, potrivit da­telor publicate pe site-ul mfinante.ro. Clariant Products RO este controlată de gru­pul german Clariant, activ în industria chimică. În România, compania are ca principal obiect de activitate fabricarea ami­donului şi a produselor din amidon. Com­pania a fost înfiinţată în iulie 2016. Tot în iulie a fost înregistrată şi firma Safe Med International care are CAEN principal activităţi de asis­tenţă spitalicească. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO