Companii

Nici executorii bancari nu gasesc cumparatori pentru apartamente

Nici executorii bancari nu gasesc cumparatori pentru apartamente

Numarul licitatiilor finalizate a scazut cu circa 80% fata de luna noiembrie anul trecut

09.12.2008, 18:53 412

"Numarul de licitatii care au ca obiect valorificarea bunurilor imobiliare a crescut fata de anul trecut. Anul acesta am avut mai multe licitatii cu case, terenuri, apartamente, hale de productie atat pe persoane fizice, cat si pe persoane juridice. Cea mai mare rata de crestere, vorbim de aproape o triplare, s-a inregistrat la dosarele persoanelor fizice in ultimul timp care au intrat in executare silita", a declarat Peligrad Mihai, executor bancar in cadrul bancii Carpatica.
Cauza principala in acest an o reprezinta impactul crizei financiare asupra anumitor domenii, care a afectat atat persoane fizice, dar si companii, dupa cum apreciaza el. "In principal criza a avut un efect negativ care a dus la cresterea numarului de executari silite, dar exista si cauze conexe in functie de specificul zonei si al activitatii, daca ne referim la companii", a adaugat el.
De exemplu, in zona Maramuresului s-au realizat multe dosare de executare silita a companiilor care prelucreaza lemn. "In aceasta regiune, principala problema a fost in aceasta activitate. Se pare ca reducerea sau intreruperea activitatii unei companii din domeniu a afectat alte companii cu acelasi obiect de activitate", a precizat el.
"Pe luna avem 30-40 de licitatii cu case, apartamente, terenuri, hale de productie in perioada aceasta, fata de aceeasi perioada anul trecut, care nu se finalizeaza intr-o luna. Este insa foarte greu de valorificat un imobil in conditiile de pe piata in care nimeni nu cumpara casa altuia", a mentionat el.
In plus, dosarele care intra in executie sunt pentru credite de toate valorile, de la 300 de lei la 30.000 de lei. In total numarul dosarelor de executare silita se ridica la 300-400 de dosare de la inceputul anului atat pe credite imobiliare, dar si pe celelalte credite.
Totusi, executarea silita este ultima etapa prin care se incearca recuperarea garantiilor de catre banci.
"In cazul unor plati restante la credite, exista o serie de etape intermediare, iar executarea garantiilor este ultimul, la care se ajunge in foarte putine cazuri", a declarat Corina Vasile, director de relatii publice al Raiffeisen Bank.
Astfel, la Raiffeisen Bank, cresterea numarului de dosare ajunse in faza executarii garantiilor a scazut ca procent din total portofoliu de credite imobiliare anul acesta fata de anul trecut, respectiv cresterea numarului de credite imobiliare acordate a fost cu mult mai mare. "Aceasta evolutie este in linie cu cele din anii precedenti, dar si cu politica de risc a bancii", a declarat Corina Vasile.
Numarul dosarelor de executare a garantiilor nu a fost influentat pana acum de criza financiara, dupa cum apreciaza ea. "Trebuie remarcat insa faptul ca in general procentul de credite imobiliare care ajung restante este mai mic decat pentru alte tipuri de credite. Raiffeisen Bank a finantat mai ales achizitii imobiliare cu functia de locuinta proprie a familiei respective, situatie in care comportamentul titularului de credit este deosebit de prudenta, de aceea nu anticipam o crestere semnificativa a restantelor in acest segment", a spus ea.
Avocatul si presedintele Iulian Urban al companiei Urban si Asociatii, specializata pe recuperare de creante, spune ca problema care apare in recuperarea garantiilor este legata de finalizarea licitatiilor.
"Numarul de licitatii organizate de executorii judecatoresti si finalizate este intr-o continua scadere dramatica deoarece nimeni nu se mai ofera sa cumpere bunurile scoase la licitatie. Aceasta este prima si cea mai importanta manifestare a crizei financiare care se instaleaza in Romania, iar tendinta aceasta va continua pana la definitiva blocare a pietei", a declarat Iulian Urban, avocat si presedinte al companiei Urban si Asociatii, specializata pe recuperare de creante.
"Ne aflam in prag de blocare totala a posibilitatilor bancilor de-a valorifica garantiile aferente debitelor. Ca si procent, numarul licitatiilor finalizate a scazut cu circa 80% fata de luna noiembrie anul trecut", a spus el.
El a adaugat ca in momentul in care nu mai exista persoane dispuse sa cumpere bunurile scoase la vanzare de executori judecatoresti, intreaga piata se blocheaza, iar bancile, firmele de leasing si in general toti creditorii vor incepe sa se confrunte cu probleme ce vor duce la un blocaj financiar.
"Numarul licitatiilor este in crestere si aceasta crestere este proportionala cu cresterea numarului de datornici, insa in acelasi timp numarul licitatiilor finalizate este nu in scadere, ci in prabusire", a precizat el.
In plus, pretul de vanzare al imobilelor scoase la licitatie incepe sa scada si va continua sa scada pentru ca aceasta este tendinta, dat fiind faptul ca nimeni nu mai este interesat sa cumpere active scoase la vanzare de catre executorii judecatoresti, apreciaza el. "Lipsa lichiditatilor a determinat aceasta situatie. Pana nu se va ajunge la o stabilizare a preturilor, nimeni nu va cumpara", a spus el.
"Valoarea garantiilor a scazut sub valoarea lor de contractare, astfel incat creditorii ar iesi in pierdere daca ar alege sa valorifice acum aceste garantii imobiliare", a explicat el.
Executorul judecatoresc Bogdan Paviliu a spus ca numarul dosarelor de executare silita a ramas pana acum la acelasi nivel ca anul trecut in cadrul biroului sau.
"Cred ca vor exista totusi mai multi debitori care vor fi supusi executaii silite din cauza impactului crizei economice, iar cel mai probabil efectul acesta se va resimti mai tarziu pe piata romaneasca. Analizez si eu aceasta situatie si imi dau seama ca totul depinde de ce efecte va continua sa aiba criza financiara pe piata noastra", a spus el.
Un alt executor judecatoresc, Popescu Claudiu George, a precizat ca nu putem vorbi de o schimbare la nivel de licitatii la case, terenuri, in general la dosarele de executare silita, pentru ca ele au ramas cam la acelasi nivel cu cele de anul trecut.
De aceeasi parere este si executorul judecatoresc Bogdan Cojocaru. "Nu s-a inregistrat nicio crestere, dar pe de alta parte nu putem vorbi nici de o scadere. Vorbim practic de o situatie similara cu cea de anul trecut", a spus el.
Arin Octav Stanescu, presedinte al Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL), spune ca din circa 23.000 de dosare cazuri de insolventa anul trecut, doar 3% au fost situatiile in care nu s-a intrat in faliment, ci in reorganizare.
"Avem o crestere la aceste dosare de insolventa, care se intrevede a fi cu 50% mai mare fata de anul trecut. Cresterea, generata de criza economica, se va accentua in a doua jumatate a lunii ianuarie dupa aprecierile mele. Societatile de constructii si dezvoltatorii imobiliari vor reprezenta cea mai mare pondere in aceste dosare, daca pana acum jumatate din dosare erau ale companiilor din comert", a spus el.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO