Companii

Niculae: Dacă n-o să mai pot utiliza doar gaz din producţia internă, închid toate combinatele

Autor: Mediafax

06.10.2010, 23:37 31

Omul de afaceri Ioan Niculae (desen), proprietarul InterAgro, adeclarat că va închide toate combinatele chimice pe care le deţinedupă 31 octombrie, data la care încetează prevederile legii carepermite companiilor din sectorul chimic să utilizeze gaz doar deprovenienţă internă. "Voi închide toate combinatele după 31octombrie, cu excepţia celui de la Slobozia, pe care îl mai ţindeschis şi în luna noiembrie, pentru că am un contract cu el pecare trebuie să-l închei", a spus Niculae.

Omul de afaceri deţine cinci combinate de îngrăşăminte chimice -Amonil Slobozia, Donauchem Turnu Mgurele, Amurco Bacău, GaprocoPiatra Neamţ şi Nitroporos Făgăraş. O serie de companii dinsectorul chimic consumă doar gaze din producţia internă până la 31octombrie, aceasta fiind o măsură a Guvernului de sprijinire asectorului în perioada de criză economică. În mod normal,consumatorii utilizează un coş format din gaze produse intern şigaze din import. Consumul anual al industriei chimice şipetrochimice din România se ridică la circa 2,5 miliarde de metricubi. Consumul de gaze la nivel naţional este de peste 13 miliardede metri cubi. "Oprim producţia pentru că nu avem de unde să mailuăm gaze. Diferenţa dintre gazul produs intern şi cel importateste de la simplu la dublu. Dacă ajungem să importăm chiar şi 20%din gaz, nu mai este rentabil", a adăugat proprietarulInterAgro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO