O rochie ajunge în magazin la un preţ de 4 ori mai mare decât la poarta fabricii. Topul exportatorilor şi importatorilor de îmbrăcăminte şi textile

4 mai 2017 Autor: Cristina Rosca

Circuitul hainelor în piaţă: pleacă din fabricile din regiunea Moldovei sau din judeţele sărace ale Românie către depozitele din Occident ale marilor retaileri şi revin în magazinele din ţară pe care giganţii străini le-au deschis.

Cei mai mari zece exportatori locali de textile sunt fabrici cu sute sau chiar peste 1.000 de salariaţi, toate amplasate în judeţele sărace ale ţării.  Aici, croitoresele sunt plătite de cele mai multe ori cu salariul minim pe economie.

Aceşti producători au afaceri de 2,4 mld. lei cu aproape 8.000 de salariaţi. La polul opus, cei mai mari zece importatori de haine au afaceri similare cu un număr de două ori mai mic de salariaţi.

Cei mai mari exportatori sunt de fapt marii retaileri de modă în frunte cu Zara şi H & M. Aceştia produc de fapt o parte dintre haine în fabricile local, România fiind unul dintre cei mai mari furnizori pentru brandurile mari din moda internaţională. După ce sunt croite şi cusute local, hainele sunt încărcate în ca­mi­oane pentru a fi transportate la sediul logistic central al marilor retaileri. Ulterior, aceleaşi haine sunt aduse înapoi în ţară, la preţuri mai mari, şi aşezate pe rafuturile magazinelor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.05.2017

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
textile
, exportatori
, fabrica
, magazin
, fabrici
, retaileri
, magazine
, moldova
, deschidere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide