Companii

Oferta soc de la Tarom: 50 de euro biletul pe toate destinatiile externe si 24 de euro pe orice cursa interna

Oferta soc de la Tarom: 50 de euro biletul pe toate destinatiile externe si 24 de euro pe orice cursa interna
25.03.2009, 16:03 246

Compania TAROM, cel mai important operator aerian de pe piata locala, incearca sa majoreze traficul si gradul de ocupare al aeronavelor prin introducerea unor bilete de 50 de euro dus-intors pe toate destinatiile externe si de 24 de euro dus pe cursele interne, tarife care concureaza cu cele ale operatorilor low-cost.

"Am modificat politica de marketing a companiei pentru a atrage mai multi pasageri si pentru a creste gradul de ocupare, dat fiind faptul ca a crescut capacitatea de operare a companiei in urma achizitionarii in leasing a trei avioane Boeing 737-800 Next Generation, cu o capacitate de maxim 186 de locuri de fiecare", a spus Madalin Tudor, purtatorul de cuvant al companiei.
TAROM a finalizat anul trecut cu pierderi de 28 de milioane de dolari (20,6 mil. euro), in timp ce in trimestrul patru numarul de pasageri transportati de operator a scazut fata de aceeasi perioada din 2007. Spre exemplu, in decembrie traficul TAROM a scazut cu 14,5% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor Asociatiei Companiilor Aeriene (AEA). In oferta TAROM, biletele de 50 de euro (pret care nu include taxe de aeroport) sunt disponibile pana la sfarsitul anului, conditia fiind ca rezervarea acestora sa se faca cu cel putin 30 de zile inainte de decolare. Reprezentantii operatorului nu au precizat insa ponderea acestor bilete in volumul vanzarilor zilnice ale companiei, mentionand doar ca este vorba numai despre calatorii la clasa economic.
Astfel, un bilet dus-intors pe destinatia Bucuresti-Roma costa 145 de euro cu toate taxele incluse la TAROM (50 de euro fara taxe de aeroport), in timp ce pe o cursa a operatorului low-cost Wizz-Air cu plecare pe 23 aprilie si intoarcere pe 28 aprilie, biletul costa 116 euro cu toate taxele incluse.
"Acestea sunt cele mai mici preturi la care se pot cumpara bilete la clasa economica la TAROM. Mai sunt si celelalate clase, cum ar fi cea de business, la care preturile sunt mai mari. Aceste bilete la pret de 50 de euro sunt in limita locurilor disponibile si difera ca numar de la o destinatie la alta si in functie de aeronava. Nu as putea spune cu exactitate ce procent detin aceste bilete pe o cursa", a precizat Madalin Tudor.
TAROM opereaza 21 de destinatii externe, cu aeronave proprii, 14 destinatii externe operate in code-share cu alte companii (cu aeronavele acestora) si 10 destinatii interne cu avioane proprii. Pe cursele interne ale operatorului aerian TAROM, exista bilete care costa 24 de euro dus (fara taxe de aeroport). "Am adus preturi mici si pe toate cursele interne, daca se face rezervare din timp si acestea sunt in limita locurilor disponibile", a declarat el.
Compania aeriana TAROM a transportat anul trecut circa 1,9 milioane de pasageri, in crestere cu 9,8% fata de anul anterior. Cifra de afaceri estimata anul trecut este de 404 milioane de dolari (298 mil. euro), in crestere cu aproape 15% fata de anul anterior, potrivit purtatorului de cuvant al companiei. Date privind situatia pasagerilor transportati in primele luni ale acestui an nu au fost comunicate de reprezentantii companiei. "Asteptam o crestere a cifrei de afaceri cu 8-10% anul acesta fata de anul trecut", a spus el.
 Conducerea operatorului aerian a fost preluata anul acesta de Ruxandra Brutaru, 28 de ani, fiica unui fost director al TAROM in perioada 1995-1996, Nicolae Brutaru. Ea a ocupat anterior pozitia de director general adjunct al operatorului aerian si pozitia de director de marketing al companiei aeriene low-cost Blue Air.
TAROM concureaza pe piata cu operatori de linie regulata precum Lufthansa, Air France-KLM, British Airways sau Turkisk Airways. Pe de alta parte, concurenta indirecta din partea operatorilor de low-cost este foarte puternica. Operatorii low-cost Blue Air, Wizz Air, MyAir, Sky Europe, Germanwings, easyJet sau Ryanair au transportat anul trecut in si dinspre Romania circa 2,5 milioane de pasageri, in timp ce operatorii de linie regulata au ajuns anul trecut la un trafic de peste 6 milioane de euro pe piata locala, potrivit unui sondaj al IATA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO