Companii

Ovidiu Wencz, Dona: În Capitală sunt aproape 1.000 de farmacii, când ar trebui să fie 667

Farmaciile au ajuns să sufoce comerţul stradal în multe zone din Bucureşti. Foto Victor Ciupuliga

Farmaciile au ajuns să sufoce comerţul stradal în multe zone din Bucureşti. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Ioana David

13.02.2014, 21:07 362

Numărul de farmacii din Bucureşti se apropie de 1.000 de unităţi, cu aproape 45% mai mult decât ar trebui să fie dacă s-ar fi luat în calcul pentru extinderea reţelelor doar criteriul demografic, potrivit lui Ovidiu Wencz, directorul general al companiei SIEPCOFAR, care operează Farmaciile Dona.

Farmaciile au ajuns astfel să sufoce comerţul stradal în multe zone şi au devenit cel mai mare chiriaş al marilor bulevarde, poziţie pe care se bat cu băncile şi supermarketurile. În România, retailul farmaceutic este un business de

3 mld. euro anual, iar potrivit estimărilor lui Wencz la nivelul întregii ţări sunt peste 1.000 de farmacii „înfiinţate prin excepţii“. Numărul de farmacii din ţară este fixat în funcţie de numărul de locuitori (spre exemplu în Bucureşti poate funcţiona o farmacie la 3.000 de locuitori), iar extinderea atât de puternică a fost posibilă pentru că în legis­laţie a existat până în 2010 o excepţie care permitea deschiderea de farmacii în centrele comerciale.

În 2010 s-a renunţat la această excepţie, însă tot atunci li s-a permis acestor unităţi să se mute în zonele stradale, ceea ce, potrivit lui Wencz, a determinat o concurenţă foarte mare, dar şi o aglomerare în zonele cu trafic intens, ca de exemplu în intersecţiile mari.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO