Companii

Patronul RTC a inchis afacerea cu vinuri

13.09.2007, 19:03 47

Omul de afaceri Octavian Radu, fondatorul grupului de firme RTC, cu afaceri de 260 mil. euro anul trecut, a inchis compania Depozitul de Vinuri, unul dintre cei mai mari importatori de vin imbuteliat, dupa ce discutiile privind o posibila vanzare a firmei nu s-au concretizat printr-o tranzactie.
"Procesul de lichidare al Depozitului de Vinuri a inceput pe 10 septembrie si va dura probabil doua luni. Un business care nu poate atinge un rulaj de peste 10-15 milioane de euro pe an nu genereaza venituri suficiente pentru a asigura un management profesionist", a declarat Octavian Radu.
Depozitul de Vinuri si-a triplat anul trecut cifra de afaceri in lei fata de 2005, pana la peste un milion de euro, insa cu toate acestea, reprezentantii companiei spun ca evolutia businessului necesita resurse disproportionate cu dimensiunea acestuia, acesta fiind un alt motiv pentru care s-a luat decizia de a inchide compania.
Octavian Radu a mai spus ca au existat si discutii privind vanzarea afacerii, atat cu distrbuitori din tara, cat si din strainate, insa si pentru acestia dimensiunea redusa a afacerii a constituit o bariera de a intra in actionariat.
Proprietarul grupului RTC a mai inchis in acest an si Depozitul de Legume si Fructe si a vandut intr-o tranzactie de peste 15 mil. euro compania Pay Store, divizia de distributie a cartelelor preplatite si de incarcari electronice pentru telefonia mobila. Compania a fost achizitionata integral de catre grupul britanic PayPoint.
De altfel, Octavian Radu a facut public in nenumarate randuri ca intentioneaza sa vanda si alte divizii din cadrul RTC, in scopul eficientizarii businessului si concentrarii acestuia pe diviziile importante, cum ar fi lantul Diverta.
Printre diviziile scoase la vanzare de seful RTC se numara TCE (care se ocupa cu activitati de transport si curierat) si Sistec SBSol (productie de software).
Depozitul de Vinuri importa peste 350 de sortimente de vin, compania avand si un magazin propriu Vices&More, situat in Capitala. Divizia de distributie de vin adusese pe piata locala si berea Krombacher sau ice-tea-ul Canabis, produse pentru care grupul detinea distributia exclusiva. Seful RTC spune ca inchiderea DDV nu va avea un impact major asupra acestor produse, care vor intra rapid in portofoliul unor alte companii de distributie.
"Angajatii, in masura in care acestia o doresc, vor fi preluati de alte companii din grup. Magazinul din Plaza va fi convertit in magazin de ciocolata sau bijuterii", spune Octavian Radu. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, compania avea anul trecut 13 angajati, o cifra de afaceri de peste un milion de euro (3,7 mil. lei) si pierderi de 300.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO