Companii

PepsiAmericas a platit 98 mil. dolari pentru controlul QAB

PepsiAmericas a platit 98 mil. dolari pentru controlul QAB

Eli Davidai, cel care a creat afacerea Pepsi in Romania

06.07.2006, 20:09 137

PepsiAmericas, al doilea imbuteliator al bauturilor racoritoare Pepsi-Cola din lume, a anuntat ca a platit 98 de milioane de dolari (80 mil. euro) pentru a achizitiona pachetul de 51% din actiunile Quadrant-Amroq Bottling, producatorul si distribuitorul bauturilor Pepsi in Romania si Moldova.
La jumatatea anului trecut, investitorii care au dezvoltat afacerea de imbuteliere a Pepsi in Romania au vandut pentru 51 mil. $ (42 mil. euro) un pachet de 49% din actiunile companiei PepsiAmericas.
"Achizitia se incadreaza in strategia noastra de crestere si in extinderea acoperirii geografice cu o piata cu potential mare de crestere. QABCL a inregistrat cresteri puternice ale vanzarilor si ale profitului, care se adauga puterii portofoliului nostru international", declara Robert C. Pohland, presedinte al PepsiAmericas.
De cealalta parte, omul de afaceri Eli Davidai, care controleaza QABCL impreuna cu alti investitori, nu a dorit sa comenteze pe marginea acestei tranzactii.
"Nu intentionez sa fac niciun comentariu. Sunt o persoana privata care doreste sa stea departe de "lumina reflectoarelor", a raspuns Eli Davidai solicitarilor adresate de Ziarul Financiar.
Actionarii companiei QAB au incasat in total peste 120 de milioane de euro pe o afacere dezvoltata de la zero.
Decizia companiei americane are la baza si intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in ianuarie 2007. PepsiAmericas preconizeaza ca achizitia se va reflecta in mod pozitiv in veniturile consemnate in acest an.
Licenta de imbuteliere si distributie a bauturilor Pepsi pentru piata romaneasca este detinuta de Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL). QABCL, inregistrata in Marea Britanie, detine 99% din actiunile Quadrant Amroq Beverages SA (QAB), din Romania.
QABCL este condusa de omul de afaceri israelian Eli Davidai. Intr-un interviu acordat anul trecut Ziarului Financiar, Eli Davidai afirma ca nici nu se pune problema sa mai vanda actiuni, intentia actionarilor fiind de a vinde doar un pachet minoritar pentru a sustine investitiile din Romania.
QAB are o unitate de productie in Bucuresti, pentru productia de bauturi racoritoare, si una la Covasna, pentru apa minerala, iar in 2005 a raportat o cifra de afaceri de 128 mil. euro, in crestere cu 48% fata de 2004. Alaturi de produsele din portofoliul PepsiCo, Quadrant produce si distribuie marci proprii, bauturile racoritoare Prigat si apa minerala Roua Muntilor.
Piata bauturilor racoritoare este estimata la peste 500 mil. euro. Competitorii QAB sunt Coca-Cola, European Drinks, Romaqua sau Parmalat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO