Companii

Petromidia acopera pierderile din profitul pe 2005

21.04.2006, 00:00 16

Conducerea societatii Rompetrol Rafinare (Petromidia) intentioneaza sa repartizeze cea mai mare parte a profitului obtinut anul trecut pentru acoperirea pierderilor contabile din anii anteriori. Compania nu va distribui astfel nici in acest an dividende actionarilor.

Petromidia a obtinut in 2005 un profit net de circa 64 milioane de euro, din care 5% va fi repartizat in rezervele legale ale societatii, iar restul de 60,8 milioane de euro va merge pentru acoperirea pierderilor. Societatea incheiase si anul 2004 pe profit, cu un castig la finalul acelui an de 7,7 milioane de euro.

In 2002 si 2003, compania a inregistrat insa pierderi. Astfel, la finalul lui 2003, Rompetrol Rafinare contabiliza o pierdere de 289,9 mil. euro, in timp ce in 2002, pierderea a fost de 118,2 mil. euro. Din momentul privatizarii, societatea a inregistrat in mod constant pierdere pana in 2001, cand a reusit sa raporteze un profit net de 51,26 milioane de euro.

Rafinaria a incheiat si ultimul trimestru al anului trecut pe pierdere, care a taiat adanc in profitul de 90 de milioane de euro pe care-l avea societatea dupa primele noua luni ale anului. Explicatia oferita de conducerea Petromidia a constat in perioada de 45 de zile cand rafinaria a fost oprita pentru a i se face revizia.

Petromidia face parte din grupul Rompetrol, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, pus sub acuzare de catre procurori in dosarul in care sunt cercetati si alti manageri ai grupului petrolier. Impotriva lui Patriciu procurorii au formulat acuzatii de inselaciune, frauda sau de manipulare a pietei de capital, precum si de apartenenta la grupuri infractionale transfrontaliere. Procurorii au cerut inclusiv arestarea preventiva a omului de afaceri, cerere respinsa de judecatori.

Petromidia este listata la Bursa, ultima tranzactie cu aceste actiuni realizandu-se la pretul de 0,0975 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera este de 591,14 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO