Companii

Pharmafarm ia in calcul o eventuala achizitie pentru consolidarea afacerii

01.02.2005, 00:00 30

Distribuitorul de medicamente Pharmafarm intentioneaza sa isi consolideze pozitia pe piata romaneasca prin eventuale achizitii, fiind asistat de Celesio, care a preluat grupul sloven Kemofarmacija, actionarul majoritar al companiei romanesti.
"In prezent se analizeaza si alte modalitati de crestere, pe langa cresterea organica a afacerilor companiei, obiectivul pe termen scurt al Pharmafarm fiind consolidarea unei pozitii printre primii trei jucatori din piata. Impreuna cu cei de la Celesio vom participa la realizarea unor proiecte care vizeaza dezvoltarea operatiunilor de pe piata", a sustinut Marius Chereches, directorul general al Pharmafarm.
Compania germana Celesio, cel mai mare distribuitor si retailer de medicamente din Europa, a preluat de la grupul farmaceutic Lek 31,4% din actiunile companiei slovene Kemofarmacija, care este actionarul majoritar al Pharmafarm, intrand astfel, indirect, si pe piata romaneasca. Celesio si-a manifestat interesul pentru a prelua si restul de actiuni.
Kemofarmacija, companie cu sediul in Liubliana, Slovenia, si-a majorat saptamana trecuta participatia la Pharmafarm, ajungand la o detinere de peste 95% din actiuni. Kemofarmacija lansase, in urma cu o luna, o oferta publica de preluare a actiunilor  Pharmafarm, aflate in posesia Lek Pharmatech si a unor persoane fizice, contra sumei de 2,5 milioane de euro.
"Preluarea pachetului de actiuni este un lucru firesc pentru Kemofarmacija, pe masura ce Lek face exit-ul din cadrul grupului", a mai spus Chereches. 
Anul trecut Pharmafarm a inregistrat pentru prima oara profit in ultimii 3 ani, dar Chereches nu a precizat nivelul acestuia. Cifra de afaceri a distribuitorului de medicamente a crescut de la 18,9 milioane de euro, in 2003, la 25,5 milioane de euro anul trecut. Pierderea neta a exercitiului financiar 2003 a fost de aproximativ 600.000 de euro, conform datelor Ministerului de Finante.
"Pe langa politicile interne duse de companie, un alt factor care a contribuit la rezultatele din 2004 a fost cresterea sustinuta a pietei produselor farmaceutice", a mai spus Chereches. Cota de piata a Pharmafarm a crescut de la 2% la inceputul anului, la 3,5% la sfarsitul lui 2004, conform acestuia.
Portofoliul distribuitorului s-a extins pana la 2.000 de produse, iar echipa de vanzari si-a dublat personalul in 2004. De asemenea, activarea unor clienti vechi, cu care Pharmafarm incheiase colaborarea, a condus la cresterea cifrei de afaceri.
Actiunile Pharmafarm sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, iar ultimul pret la care s-au efectuat tranzactii cu actiuni a fost de 7.918 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 6,5 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO