Companii

Piaţa energiei alunecă din nou spre zona crepusculară. Prin contracte directe şi cu sprijinul statului, afaceri discrete au bifat creşteri stelare în 2022

Încă din februarie 2022, Ziarul Financiar a scris cum statul român, prin schema de compensare şi plafonare a facturilor din energie, aşa cum a fost ea iniţial, ajunge să să injecteze bani în nişte businessuri de furnizare înregistrate în Cipru sau alte paradisuri fiscale.

Încă din februarie 2022, Ziarul Financiar a scris cum statul român, prin schema de compensare şi plafonare a facturilor din energie, aşa cum a fost ea iniţial, ajunge să să injecteze bani în nişte businessuri de furnizare înregistrate în Cipru sau alte paradisuri fiscale.

Autor: Roxana Petrescu

11.02.2024, 12:56 186

♦ În anul în care toţi se luptau pentru supravieţuire, unii au crescut de aproape 300 de ori şi au intrat în clubul miliardarilor în euro ♦ Două companii au reacţionat ieri public la informaţia potrivit căreia Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar fi amendat cu 200 de milioane de euro 4 firme pentru manipularea pieţei de energie ♦ Cele patru companii ar fi Tinmar Energy, Nova Power & Gas, EFT Furnizare şi Freepoint Commodities, trader care a fost de acord să plătească anul trecut o amendă de 98 de milioane de dolari pentru a închide o investigaţie de dare de mită către oficiali brazilieni.

Lord Energy, companie care este deţinută de Zetolia Limited (Cipru) a ajuns în 2022 la un business de 5,1 miliarde de lei, fiind astfel cel mai nou sosit în clubul select al miliardarilor în euro din România. În 2021, compania avea un business de 17 milioane de lei. Mai departe, firma a generat un profit net de aproape 650 de milioane de lei, în contextul în care în 2021 avea doar 1,7 milioane de lei. Compania are 5 angajaţi. Doi dintre ei sunt Florin Munteanu şi Răzvan Boacă, ambii foşti angajaţi ai Tinmar Energy, cel mai mare furnizor independent de energie din România, controlat de omul de afaceri Augustin Oancea.

„Lord Energy îşi propune o dezvoltare pe termen lung pe baza tradingului de energie electrică şi a furnizării de produse petroliere, fiind o companie care îşi pune oamenii şi resursele în slujba eficienţei“, se arată pe site-ul Lord Energy. Potrivit datelor publice, nu există conexiuni directe între acţionariatul Tinmar Energy şi cel al Lord Energy, dar informaţiile din presă menţionează legături de afaceri între cele două entităţi.

Informaţiile prezentate mai sus vin în contextul în care ieri Tinmar Energy a publicat poziţia sa în legătură cu o amendă de 200 de milioane de euro care ar fi fost dată de ANRE către 4 companii din domeniul furnizării şi tradingului de energie pentru manipularea pieţei. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii ANRE nu au avut o poziţie oficială, reacţia Tinmar Energy venind de fapt ca urmare a unui articol publicat în presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO