Companii

Planurile fraţilor bulgari Bobokov: 50 mil. euro din reciclarea bateriilor şi încă o fabrică

Atanas Bobokov (stânga), preşedintele consiliului de administraţie al Monbat, parte a grupului bulgar Prista Oil, alături de Boiko Borisov, primul-ministru al Bulgariei (dreapta, spate)

Planurile fraţilor bulgari Bobokov: 50 mil. euro din reciclarea bateriilor şi încă o fabrică

Autor: Roxana Petrescu

09.06.2011, 23:53 1576

De altfel, nici companiile româ­neşti nu s-au grăbit când avenit vorba de realizarea unor investiţii la vecinii de la sud,printre proiectele realizate numărându-se un magazin de mobilă dinreţeaua Mobexpert, controlată de omul de afaceri Dan Şucu, saudeschiderea unei filiale, aşa cum a fost în cazul omului de afaceriCezar Rapotan, patronul Arabesque.

Cu toate acestea, cei doi fraţi spun că sunt deschişi privindinvestiţiile în România şi, dincolo de fabrica de 13 milioane deeuro care va recicla bateriile uzate ale maşinilor, se gândesc şila o investiţie cu o valoarea similară într-o unitate de reciclarea uleiurilor.

50 mil. euro şi 100 de oameni

"Promitem să aducem şi alţi investitori bulgari aici", a spusPlamen Bobokov, preşedintele consiliului de administraţie al PristaOil Holding. Bulgarii s-au apucat de lucrările la fabrica dereciclare a bateriilor în urmă cu aproape un an şi jumătate şi spuncă au ales România pentru că este cea mai mare ţară din sud-estulEuropei, dar şi pentru că au fost sprijiniţi de autorităţilelocale. Investiţia a fost realizată prin intermediul Monbat, partea grupului Prista Oil, condusă de către Atanas Bobokov.

"România a fost prima ţară externă în care grupul nostru aintrat. Prin această investiţie vom colecta bateriile uzate, le vomrecicla, iar materialele rezultate vor fi folosite pentrufabricarea unor baterii noi. Acum avem 65 de angajaţi, dar lanivelul anului 2012 am putea ajunge la 100 de oameni. Ne aşteptămca fabrica să genereze afaceri de circa 70 de milioane de dolari(circa 50 de milioane de euro) în primul an complet defuncţionare", a explicat Plamen Bobokov.

Dincolo de această investiţie în reciclarea bateriilor uzate demaşini, fraţii Bobokov se mai uită la o investiţie în Româniaîntr-o unitate de reciclare a uleiurilor uzate.

"Mai vrem să mai facem un proiect, cu o valoare apropiată defabrica de reciclare a bateriilor, de circa 13-15 milioane de euro.Este vorba despre o unitate de reciclare a uleiurilor de maşină.Anual în România se consumă circa 100.000 de tone, din care 50.000de tone rămân undeva, în natură, în ape. Numai că pentru aceastăinvestiţie aşteptăm în continuare clarificări legislative dinpartea Ministerului Mediului", a explicat Plamen Bobokov.

O afacere în creştere

Afacerea cu uleiuri de motor este de altfel cel mai cunoscutbusiness al bulgarilor de la Prista Oil în România, unde au ajunssă controleze o cotă de piaţă de circa 17%.

Potrivit acestora, compania a avut anul trecut afaceri de circa20 de milioane de euro. În 2009, cifra de afaceri a Prista Oil înRomânia a fost de aproximativ 13 milioane de euro, conform datelorde la Ministerul Finanţelor.

"Piaţa a scăzut anul trecut cu circa 35%, dar noi am reuşit săcreştem şi să câştigăm cotă de piaţă. Ştiţi cum este. Criza loveştemai întâi Bulgaria şi după aceea România, aşa că eram pregătiţi", amai precizat reprezentantul Prista Oil. Potrivit informaţiilordisponibile pe site-ul grupului, în 2009 cifra de afaceri pe parteade lubrifianţi a fost de 115 milioane de euro. În ceea ce priveştedivizia Monbat, afacerile acesteia s-au ridicat anul trecut lapeste 80 de milioane de euro. Prista Oil mai are unităţi dereciclare a bateriilor în Bulgaria şi Serbia.

Alături de fraţii Bobokov, la evenimentul de deschidere aunităţii din Bucureşti au mai participat şi premierul Emil Boc şiomologul său bulgar Boiko Borisov. "Aceasta este cea mai importantăinvestiţie a unei firme bulgăreşti în România. În cadrul strategieiDunării am putea vorbi şi de alte proiecte precum poduri sauinvestiţii în mediu, infrastructură şi energie", a declarat EmilBoc, primul-ministru al României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO