Companii

O plasă de siguranţă într-un an plin de incertitudini. Un fermier cu 1.000 de hectare cultivate cu cereale face contracte în avans pentru jumătate din recolta sa viitoare de orz şi grâu: „E un risc în piaţă astăzi şi vreau să ştiu cât mă întind“

O plasă de siguranţă într-un an plin de...

Autor: Florentina Niţu

31.01.2024, 17:20 232

Piaţa cerealelor este atât de volatilă, încât nu se mai pot face previziuni pentru anul 2024, care a debutat cu multe incertitudini. Grâul este mai ieftin cu 23% faţă de începutul anului 2023, logistica este o provocare în continuare, rezerva de apă din sol nu s-a refăcut după seceta acută de acum patru ani în lipsa ploilor şi zăpezii, astfel că pentru un fermier cu 1.000 de hectare cultivate cu cereale în judeţul Constanţa, semnarea unor contracte în avans pentru jumătate din recolta sa din vară de orz şi grâu reprezintă o plasă de siguranţă. Se conturează un nou trend în comerţul cu cereale?

„Acum contracte forward pentru marfă, ca o plasă de siguranţă pentru că ştiu că la momentul X am preţul Y. Anul acesta nu mai merg pe regula 33%-33%-33% (procentul de vânzare a mărfii înainte de recoltare, în timpul recoltării şi după recoltare – n. red.), ci o să vând acum 50-60% din marfă şi pe viitor vedem ce o mai fi. Am făcut medii de producţie pentru orzul şi grâul puse în toamnă şi fac contracte pentru ele, chiar în condiţii de secetă. E un risc în piaţă astăzi şi vreau să ştiu cât să mă întind“, a spus Gheorghiţă Corbu, proprietarul Legam Agro, ce cultivă peste 1.000 de hectare cu cereale în judeţul Constanţa.

Grâul se vindea ieri pe bursa Euronext de la Paris cu 213 euro/tonă pentru contractele cu livrare în martie din recolta veche, şi 220 euro/tonă pentru contractele cu livrare în septembrie, din recolta nouă, ajungând până la 230 euro/tonă pentru contractele cu livrare în luna mai a anului 2025, care presupune depozitarea mărfii, ce vine cu costuri suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO