Companii

Porsche si-a dublat finantarile prin leasing operational

08.10.2009, 23:10 94

Compania de leasing operational Porsche Mobility a incheiat inprimele noua luni ale anului 50 de contracte noi pentru 1.300 demasini, volum dublu fata de masinile noi contractate in aceeasiperioada a anului trecut.

Din cele 50 de contracte, peste 95% au fost incheiate cucompanii private, dupa ce in 2008 cel mai mare contract aloperatorului a fost cu o companie de stat: Porsche Mobility acastigat atunci licitatia pentru administrarea flotei de 700 demasini a Postei Romane.

Flota totala aferenta contractelor de leasing operationalPorsche este in prezent de 2.700 de masini, iar portofoliul include200 de clienti diferiti.

"Pana la finele anului estimam ca vom ajunge la o flota de2.900-3.000 de masini. Pentru anul viitor, anticipam o crestere de15% a numarului de masini noi contractate", a declarat BogdanAntohe, directorul diviziei management de flote din cadrul grupuluifinanciar al Porsche.

La sfarsitul acestui an, vor ajunge la final primele contractesemnate de Porsche Mobility la jumatatea anului 2006, pentru 100 demasini. Potrivit unor estimari de piata, anul acesta ajung la finalcirca 2.000 de contracte de leasing operational, din celeaproximativ 20.000 in intreaga piata.

Piata de leasing operational este un sector relativ tanar inbusinessul romanesc, lansat in urma cu patru ani, si avea o ponderede doar 4% din piata de leasing in 2008.

"Desi este un produs tanar pe piata din Romania, leasinguloperational se afla in plina expansiune. In portofoliul PorscheFinance Group leasingul operational a crescut semnificativ inultima perioada, atingand la aproximativ 17% din totalul noilorcontracte incheiate", spun reprezentantii Porsche FinanceGroup.

Grupul financiar avea, la finele lunii iunie, o cota de 48% dinvanzarile importatorului Porsche Romania, respectiv una din douamasini vandute de importator a fost finantata prin leasing saucredit in cadrul Porsche Finance Group.

Pe piata locala de leasing operational cei mai mari jucatorisunt Sixt New Kopel, care a preluat dealerul de masini second-handAAA Auto, si ALD Automotive, societatea de leasing operational agrupului francez Societe Generale.

Potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB), piatade leasing a scazut in primul semestru din acest an cu aproape 74%,pana la 776,6 milioane de euro. Leasingul pentru vehicule s-a reduscu 76%, pana la 507 milioane de euro, cel de echipamente a scazutcu 82%, pana la 117,3 milioane de euro, in timp ce finantarilepentru sectorul imobiliar s-au diminuat cu 21%, pana la 152 demilioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO