Companii

Preluarea Zentiva aduce rivalului Sanofi-Aventis o unitate de productie in Romania si primul loc pe piata farma

25.02.2009, 19:07 490

Grupul Sanofi-Aventis a anuntat ieri finalizarea achizitiei a 94% din actiunile companiei cehe Zentiva pentru aproximativ 2 mld. dolari, tranzactie care aduce gigantului francez al doilea producator de medicamente de pe piata locala.

Deal-ul are impact si la nivelul ierarhiei principalilor jucatori din industrie, afacerile cumulate ale celor doua companii, de peste 200 mil. euro, stabilind un nou lider.
In prezent prima pozitie este ocupata de compania elvetiana Hoffmann la Roche cu afaceri de 141 mil. euro si cu o cota de piata de 7,3%, potrivit firmei de cercetare de piata Cegedim Romania. Schimbarea in top va fi insa vizibila incepand cu 2010, cand Cegedim va cumula rezultatele.
"Cu siguranta, prin achizitia Zentiva, Sanofi-Aventis ia o optiune pentru locul I in Romania greu de contestat de catre concurenti, cel putin pentru perioada urmatoare. Totusi, avand in vedere ca tranzactia nu a fost finalizata in 2008, datele publicate de Cegedim nu vor integra aceasta achizitie in 2009, ci in 2010, respectiv datele vor fi publicate in 2009 separat pe Sanofi-Aventis si Zentiva, ceea ce va permite companiei Roche sa apara in continuare pe locul I in datele publicate", a spus Petru Craciun, director general al companiei de cercetare de piata Cegedim Romania. Reprezentantii companiei Zentiva in Romania nu au oferit niciun comentariu pe marginea acestei tranzactii, iar oficialii grupului Sanofi-Aventis nu au putut fi contactati pentru comentarii.
La finalul anului trecut Sanofi-Aventis se afla pe locul doi, la o mica diferenta de Roche, cu o cota de piata de 6,9%, in timp ce Zentiva se afla pe locul opt, cu o cota de piata de 3,8% si cu afaceri de 74 mil. euro, potrivit Cegedim.
Deal-ul Sanofi-Zentiva este al doilea din acest an pe piata mondiala de medicamente, dupa ce Pfizer a platit 68 mld. dolari pentru rivalul Wyeth. "Tot in 2010 va fi integrata probabil si achizitia Wyeth de catre Pfizer, ceea ce va duce foarte probabil Pfizer, numarul unu mondial, in top 3 in Romania", a adaugat Craciun.
Pfizer se afla anul trecut pe locul sase in industria farmaceutica, cu afaceri de 100 mil. euro si cu o cota de piata de 5,2%. Wyeth nu se afla intre primii 20 de jucatori, iar compania nu are o prezenta directa, produsele sale fiind importate si promovate de firma Romastru Trading.
Deal-urile in industria internationala de medicamente au inceput anul trecut dupa ce producatorul japonez Daiichi Sankyo a cumparat grupul indian Ranbaxy. Prin achizitia Ranbaxy, Daiichi a devenit indirect actionarul producatorului clujean Terapia, cel mai mare jucator local in prezent, cu afaceri de circa 90 mil. euro.
Piata farmaceutica locala a atins anul trecut valoarea de 1,94 mld. euro, cu 7% mai mult comparativ cu 2007.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO